Foekje

“Mijn naam is Foekje Gerbrich Ankersmit en dat al sinds 4 december 1978. Een Friezin op en top, die graag vanaf de fiets geniet van het landschap en als trainer wielrenners aanstuurt het meeste uit zichzelf te halen”

Wie ik ben

Ik ben Foekje Gerbrich Ankersmit, maar je mag me gewoon Foekje noemen. Die naam heb ik op 4 december 1978 gekregen van mijn ouders. De naam komt van mijn oma van vaders kant. Mijn ouders, Jan en Tineke, zijn in 1977 getrouwd. Na mij kwamen nog mijn zus Ytsje (1980) en mijn broer Geert (1983). Ik ben dus de oudste van drie.

Mijn roots

Ondanks mijn van oorsprong Deventer achternaam, ben ik een geboren en getogen Friezin. Na mijn geboorte in Wolsum heb ik vooral in Friesland gewoond. Tijdens mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Saxion heb ik een vierjarig uitstapje gemaakt naar Deventer. Om heel precies te zijn heb ik achtereenvolgens in Wolsum (1987-1981), Engwierum (1981-1988), Sneek (1988-1991), IJlst (1991-1998), Deventer (1998-2002) en Oosthem (2002-2005) gewoond. Sinds 2005 woon ik in Drachten, centraal in het noorden van Nederland.

Adviseur

Na een loopbaan die me langs de gemeente Smallingerland en Rho adviseurs voor leefruimte bracht, ben ik vanaf 1 juli 2018 senior (project)adviseur bij BVNG, ofwel; Bureau voor Noordelijke Gemeenten. Dit is een baan waarbij ik me op concrete adviesprojecten inzet voor gemeenten, maar daarnaast werk aan het optuigen van BVNG Advies in het vakgebied omgeving. Zo kan ik mij op de inhoud van het vak richten, maar gelijktijdig innoveren binnen een goed lopend bedrijf. Mijn standplaats is Leeuwarden, maar ook de vestigingen in Groningen, Zwolle en Hoorn doe ik aan. Al met al geeft me dit een mooie afwisseling en daarmee een leuke uitdaging. Meer informatie over mijn werk, vind je op mijn LinkedIn-profiel.

Sportvrouw

Wielrennen en ATB-en zijn mijn grootste hobby’s. Ik fietste al wel een langere poos op de racefiets, maar pas sinds 2010 ben ik voor mijn gevoel gaan wielrennen. Dit omdat ik meedeed met de wielrenclinic van The Sportsclub in Drachten.

In 2013 ben ik gevraagd de wielrentrainingen vanuit The Sportsclub te gaan organiseren en die uitdaging heb ik aangenomen. Nadat ik van 2013 – 2016 (vrijwillige) wielrentrainer bij The Sportsclub in Drachten ben geweest, heb ik eind 2016 de overstap gemaakt naar Palestra en Happy Life 35 Burgum. Bij deze laatste ben ik daarnaast aan de slag als spinninginstructeur en indoorwielrentrainer. Inmiddels heb ik besloten als wielrentrainer bij deze sportscholen te stoppen. Een nieuwe uitdaging heeft zich inmiddels aangediend en per 1 januari 2018 ben ik trainer bij FTC Smallingerland.

Naast het wielrennen vind ik skiën een fantastische bezigheid. Sinds 2008 sta ik minimaal één keer per jaar op de latten. In Oostenrijk en Frankrijk heb ik al meerdere skigebieden (o.a. Serfaus-Fiss-Ladis, Les Deux Alpes en Sölden) onveilig gemaakt met mijn skikunsten.

Ik kan mijn tijd ook heel goed besteden aan het lezen van een goed boek of een leuk tijdschrift. Dat laatste is overigens vaak een tijdschrift over wielrennen. Oerol is ook een vaste vakantie in het jaar, waarbij ik het vooral leuk vind om voorstellingen te bezoeken en expedities te bekijken. En als er dan tijd over is, dan wandel ik graag in de natuur rond Drachten, bezoek ik graag familie en vrienden of hang ik lekker voor de tv en doe ik even niks.

Online vindbaar

Dat kan uiteraard, want ik ben nogal actief op social media. Je vindt me op Facebook, Google+, Instagram, LinkedIn en Youtube. Natuurlijk kun je me ook mailen, een formulier hiervoor vind je onder contact in het hoofdmenu.