Foekje

“Mijn naam is Foekje Gerbrich Ankersmit en dat al sinds 4 december 1978. Een Friezin op en top, die graag vanaf de fiets geniet van het landschap en als trainer wielrenners aanstuurt het meeste uit zichzelf te halen”

Wie ik ben

Ik ben Foekje Gerbrich Ankersmit, maar je mag me gewoon Foekje noemen. Die naam heb ik op 4 december 1978 gekregen van mijn ouders. De naam komt van mijn oma van vaders kant. Mijn ouders, Jan en Tineke, zijn in 1977 getrouwd. Na mij kwamen nog mijn zus Ytsje (1980) en mijn broer Geert (1983). Ik ben dus de oudste van drie.

Mijn roots

Ondanks mijn van oorsprong Deventer achternaam, ben ik een geboren en getogen Friezin. Na mijn geboorte in Wolsum heb ik vooral in Friesland gewoond. Tijdens mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Saxion heb ik een vierjarig uitstapje gemaakt naar Deventer. Om heel precies te zijn heb ik achtereenvolgens in Wolsum (1987-1981), Engwierum (1981-1988), Sneek (1988-1991), IJlst (1991-1998), Deventer (1998-2002), Oosthem (2002-2005) en Drachten (2005-2020). Nu ben ik terug in het zuidwesten en woon ik in Balk.

Adviseur

Na een loopbaan die me langs de gemeente Smallingerland, Advirom, Rho adviseurs voor leefruimte en BVNG bracht, ben ik weer teruggekeerd bij een gemeente. Sinds oktober 2019 ben ik aan de slag als beleidsmedewerker Omgevingswet en ruimtelijke ontwikkeling bij de gemeente Elburg. Ik maak deel uit van het team Beleid. Het is een afwisselende en uitdagende baan in een leuke kleine organisatie.

Sportvrouw

Wielrennen en ATB-en zijn mijn grootste hobby’s. Ik fietste al wel een langere poos op de racefiets, maar pas sinds 2010 ben ik voor mijn gevoel gaan wielrennen. Dit omdat ik meedeed met de wielrenclinic van The Sportsclub in Drachten. De clinics brachten me van 2010 t/m 2012 samen met fietsvrienden in de Pyreneeën en de Alpen.

In 2013 ben ik gevraagd de wielrentrainingen vanuit The Sportsclub te gaan organiseren en die uitdaging heb ik aangenomen. Nadat ik van 2013 – 2016 (vrijwillige) wielrentrainer bij The Sportsclub in Drachten ben geweest, heb ik eind 2016 als wielrentrainer de overstap gemaakt naar Palestra. Bij Happy Life 35 Burgum was ik aan de slag als spinninginstructeur en indoorwielrentrainer. Naast al deze trainersklussen was ik per 1 januari 2018 ook nog trainer bij FTC Smallingerland. Door mijn verhuizing van Drachten naar Balk (2020) heb ik dit (helaas) moeten laten vallen, het was leuk om te doen! Naast het wielrennen zit ik ook graag op de mountainbike, hou ik van ‘gravelen’ en draai ik kleinere rondes op mijn Koga.

Maar ik fiets niet alleen, ook skiën vind ik een fantastische bezigheid. Sinds 2008 sta ik minimaal één keer per jaar op de latten. In Oostenrijk en Frankrijk heb ik al meerdere skigebieden (o.a. Serfaus-Fiss-Ladis, Les Deux Alpes, Sölden en Le Grand Bornand) onveilig gemaakt met mijn skikunsten.

Ook wel eens rustig aan

Ik kan mijn tijd ook heel goed besteden aan het lezen van een goed boek of een leuk tijdschrift. Dat laatste is overigens vaak een tijdschrift over wielrennen. Oerol is ook een vaste vakantie in het jaar, waarbij ik het vooral leuk vind om voorstellingen te bezoeken en expedities te bekijken. En als er dan tijd over is, dan wandel ik in de natuur, bezoek ik familie of vrienden of hang ik lekker voor de tv en doe ik even niks.

Online vindbaar

Dat kan uiteraard, want ik ben ook actief op social media. Je vindt me op Instagram en Youtube. Natuurlijk kun je me ook mailen, alleen voor de insiders via deze klik mijn mailadres 😉 .