Wielrenner

“Als kind zat ik al op de fiets, toertochten fiets ik vanaf 1992 vooral samen met familie. Sinds 2010 beklim ik jaarlijks heuvels en bergen en sinds 2013 train ik ook nog renners. Daarnaast horen ATB-en en spinning bij de fietshobby.”

Fietsgeschiedenis

Je bent Nederlander of niet; het fietsen is me met de paplepel ingegoten. Het fietsen werd me als peuter al bijgebracht. En toen ik 13 jaar was (1992) kreeg ik mijn eerste ‘racefiets’; een Motobecane sportfiets met een racefietsstuurtje, spatschermen, verlichting en een bagagedrager. Het maakte me niet uit, ik was blij met de fiets en ging in training voor de Elfmerentocht; de 50 km versie wel te verstaan. Een rondje Snekermeer met de start vanuit Sneek waar ik toen woonde. Twee jaar later fietste ik voor het eerst de 150km versie van die tocht. Ik was 17 toen ik voor het eerst van start ging in dé Elfstedentocht (240km), op een veel te grote Raleigh racefiets. Sinds die tijd, wanneer het lukt, fiets ik ieder jaar de Elfmerentocht (150km) en de Elfstedentocht.

In 2006 ben ik voor het eerst op een spinningfiets gestapt bij The Sportsclub in Drachten. Spinning was weer een hele andere bezigheid en al snel merkte ik dat het me meer power gaf op de racefiets. Ik dacht dat ik al heel wat was, totdat ik me aan had gemeld voor de wielrenclinic van 2010 bij de sportschool. Door de wielrentrainingen ben ik regelmatiger en gevarieerder gaan fietsen en écht beter geworden. Het eerste jaar was ik trouwens voor iedere training wel gespannen. Dat was ook in Frankrijk het geval, maar die dagen met het team klimmen en dalen waren vooral ook mooi.

Ik ontdekte tijdens de clinic van dat jaar en de jaren erop dat ik het klimmen en vooral ook het dalen wel erg leuk vond en ben het ook buiten de clinics om gaan doen. Tijdens de clinics en eigen vakanties heb ik inmiddels al in Zuid-Limburg, de Voerstreek, de Ardennen, het Sauerland, de Eifel, de Vogezen, de Elzas, de Jura, de Alpen, de Provence, de Pyreneeën, Sùd-Tirol en Karinthië gefietst. En in die regio’s al meerdere cols, zoals ook te zien is in de lijst met bedwongen cols. Wat mij betreft is de lijst ook nog lang niet af; er is nog zo veel meer te ontdekken!

Ook offroad

Naast de racefiets en de spinningfiets vind je mij trouwens ook nog wel eens op mijn Scott Scale mountainbike. De nadruk ligt bij mij op het wegwielrennen, maar het spelen op mijn mountainbike is een leuke afwisseling. Deze fiets komt zeker vaker uit de stal in de herfst en de winter, maar ook in het voorjaar en de zomer staat ‘ie niet stil. Ik gebruik deze fiets voor mountainbikeroutes, gravelrides en tochten ‘op de bonnefooi’ door de omgeving van Drachten en Gaasterland en andere mooie regio’s in (noordelijk) Nederland.

Garmin- en Stravaprofiel

Op mijn racefiets en ATB maak ik gebruik van een Garmin Edge 800. Op die manier registreer ik al mijn ritten in de buitenlucht. Daarnaast beschik ik over een Garmin Vivoactive 3 (horloge) waarmee ik mijn spinning- en indoor wielrentrainingen registreer. Alle gegevens sla ik op op de Garmin- en Stravasite. Nieuwsgierig? Je kunt me volgen! Ga daarvoor naar mijn Garminprofiel en/of mijn Stravaprofiel.