Mijn verhaal

“Ik ben Foekje Gerbrich Ankersmit en dat al sinds 4 december 1978. Een Friezin op en top, die graag vanaf de fiets geniet van het landschap. Als trainer wil ik wielrenners het beste uit zichzelf laten halen. Ook in mijn werk help ik zo anderen graag verder.”

Ik ben Foekje; een geboren en getogen Friezin

Foekje Gerbrich Ankersmit is mijn doopnaam, maar noem me maar gewoon Foekje. Dat is mijn naam sinds 4 december 1978. De naam komt van mijn oma van vaders kant. Mijn ouders, Jan en Tineke, zijn sinds 1977 getrouwd. Na mij kwamen nog mijn zus Ytsje (1980) en mijn broer Geert (1983). Ik ben dus de oudste van drie.

Vaak verhuizen, maar Friesland blijft mijn thuis

De achternaam is van oorsprong van Deventer. Ik ben geboren en getogen Friezin. Na de eerste drie jaar van mijn leven Wolsum heb ik vooral in Friesland gewoond. Alleen tijdens mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Saxion maakte ik een vierjarig uitstapje naar Deventer. Achtereenvolgens woonde ik in mijn leven in Wolsum (1987-1981), Engwierum (1981-1988), Sneek (1988-1991), IJlst (1991-1998), Deventer (1998-2002), Oosthem (2002-2005) en Drachten (2005-2020). Nu ben ik terug in het zuidwesten en woon ik – samen met kat Flip – in Balk.

Van ruimtelijke ordening naar Omgevingswet

Na mijn school- en studietijd heb ik eigenlijk altijd in de ruimtelijke ordening gewerkt. Afwisselend zat ik bij de overheid en in commerciële wereld. En langzaam veranderde mijn werk van inhoudelijk RO-werk, naar inhoudelijk Omgevingswetwerk, naar projectleidersklussen. De kennis en kunde die ik bij de verschillende werkgevers heb opgedaan zet ik nu in voor mijn functie als projectleider bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Mijn volledige cv vind je in mijn LinkedIn-profiel: https://www.linkedin.com/in/foekje-ankersmit/.

Als het maar twee wielen, pedalen en een stuur heeft

Heeft het twee wielen, pedalen en een stuur? Grote kans dat je mij er op ziet! Fietsen is een grote passie. Ik heb dan ook een racefiets, gravelbike, mountainbike en “de Koga” in mijn hok staan. Al lange tijd fiets ik op de racefiets. Vrij snel kwam het offroaden op de MTB erbij en sinds 2020 ook het gravelen. Alles puur recreatief, maar een beetje fanatiek mag wel!

Naast dat ik het zelf leuk vind om te fietsen, vind ik het ook mooi om anderen op de fiets te helpen. In 2015 heb mijn wielertrainerdiploma bij de NTFU gehaald. Daarna heb ik wielrentrainingen (binnen én buiten) gegeven bij verschillende sportscholen en fietsverenigingen. Enthousiaste sporters motiveren mij en maken mij een enthousiaste en fanatieke trainer.

Ook in de winter racen

Als Friezin moet je schaatsen. Dat wordt min of meer van je verwacht. In de winterperiode doe ik dat op hele echte klapschaatsen in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Maar als ik kan fietsen, fiets ik ook in de winter graag! Daarnaast geniet ik ook echt van skiën. Sinds 2008 probeer ik ieder jaar minimaal één keer naar de Alpen te gaan voor wintersport. Oostenrijk is daarbij mijn favoriete land (tot nu toe).

En ook nog wel eens rustig aan

Ik kan mijn tijd ook heel goed besteden aan het lezen van een goed boek of een leuk tijdschrift. Dat laatste is overigens vaak een tijdschrift over wielrennen. Naast de wintersport en een fietsvakantie is ook Oerol ieder jaar vaste prik. Ik vind het fijn om op Terschelling te zijn, voorstellingen te bezoeken en expedities te bekijken. Als er naast dat alles nog tijd over is wandel ik graag, bezoek ik familie of vrienden of hang ik lekker voor de tv en doe ik even niks.

Online vindbaar!

Dat kan uiteraard, want ik ben ook actief op social media. Je vindt me op Linkedin, Instagram en Youtube. Natuurlijk kun je me ook mailen, alleen voor de insiders via deze klik mijn mailadres 😉 .