Mijn verhaal

“Ik ben Foekje Gerbrich Ankersmit en dat al sinds 4 december 1978. Een Friezin op en top, die graag vanaf de fiets geniet van het landschap. Als trainer wil ik wielrenners het beste uit zichzelf laten halen. Ook in mijn werk help ik zo anderen graag verder.”

Ik ben Foekje; een geboren en getogen Friezin

Ik ben Foekje Gerbrich Ankersmit, maar je mag me gewoon Foekje noemen. Die naam kreeg ik op 4 december 1978 van mijn ouders. De naam komt van mijn oma van vaders kant. Mijn ouders, Jan en Tineke, zijn in 1977 getrouwd. Na mij kwamen nog mijn zus Ytsje (1980) en mijn broer Geert (1983). Ik ben dus de oudste van drie.

Vaak verhuizen, maar Friesland blijft mijn thuis

Ondanks mijn van oorsprong Deventer achternaam, ben ik een geboren en getogen Friezin. Na mijn geboorte in Wolsum heb ik vooral in Friesland gewoond. Alleen tijdens mijn studie Ruimtelijke Ordening en Planologie aan Saxion heb ik een vierjarig uitstapje gemaakt naar Deventer. Om heel precies te zijn heb ik achtereenvolgens in Wolsum (1987-1981), Engwierum (1981-1988), Sneek (1988-1991), IJlst (1991-1998), Deventer (1998-2002), Oosthem (2002-2005) en Drachten (2005-2020). Nu ben ik terug in het zuidwesten en woon ik – samen met kater Flip – in Balk.

Van ruimtelijke ordening naar Omgevingswet

Na mijn schooltijd en studie startte ik mijn loopbaan als beleidsmedewerker ruimtelijke ordening bij de gemeente Smallingerland. Na een kort uitstapje bij detacheerder Advirom kwam ik in 2007 terecht bij Rho adviseurs voor leefruimte, toen nog Buro Vijn. Daar ben ik 11 jaar lang een adviseur ruimte geweest. Weer een kort uitstapje, dit keer als adviseur Omgevingswet bij detacheerder BVNG. Een periode van vier leerzame jaren bij de gemeente Elburg volgden.

Mijn kennis over de Omgevingswet verdiepte zich hier, omdat ik aan de slag was als projectleider omgevingsplan, projectleider omgevingsvisie en programmamanager voor de implementatie van die wet. In oktober 2023 was het tijd voor een stap terug naar Friesland. Als projectleider ben ik nu bezig bij de gemeente Sùdwest Fryslân. Terug bij SWF waar veel uitdagingen op me wachten.

Als het maar twee wielen, pedalen en een stuur heeft

Heeft het twee wielen, pedalen en een stuur? Grote kans dat je mij er op ziet! Fietsen is een grote passie. Ik heb dan ook een racefiets, gravelbike, mountainbike en twee gewone fietsen in mijn hok staan. Ik fiets al wel lange tijd op de racefiets, maar ben voor mijn gevoel in 2010 begonnen met wielrennen. Het mountainbiken is kort daarna serieuzer geworden. Sinds 2019 ben ik ook van het gravelen, eerst op de mountainbike en nu op een gravelbike. Sinds 2020 ben ik Rallyaan en fiets ik zo veel mogelijk op zaterdag met RTC Rally mee.

Naast dat ik het zelf leuk vind om te fietsen, vind ik het ook tof om anderen ‘op de fiets’ te helpen. In 2015 heb ik dan ook mijn wielertrainerdiploma bij de NTFU gehaald. Het is niet alleen bij een papiertje gebleven. Ik heb vanaf 2013 al wielrentrainingen (buiten) gegeven bij verschillende sportscholen en wielrenverenigingen. Maar ook binnen heb ik trainingen gegeven. Bij Happy Life 35 in Burgum heb ik me ingezet als spinninginstructeur en indoorwielrentrainer. Enthousiaste sporters maken van mijn een enthousiaste en fanatieke trainer.

Ook in de winter racen

Als Friezin moet je schaatsen. Dat wordt min of meer van je verwacht. Ik heb dat vroeger veel gedaan en kan het nog wel, maar tegenwoordig geniet ik meer van skiën. Buiten de coronajaren om ben ik vanaf 2008 ieder jaar minimaal één keer in de bergen te vinden. Daarbij wissel ik verschillende gebieden in Oostenrijk en Frankrijk af. Mijn skikunsten zijn niet altijd fantastisch, maar genieten doe ik eigenlijk altijd wel!

En ook nog wel eens rustig aan

Ik kan mijn tijd ook heel goed besteden aan het lezen van een goed boek of een leuk tijdschrift. Dat laatste is overigens vaak een tijdschrift over wielrennen. Naast de wintersport en een fietsvakantie is ook Oerol ieder jaar vaste prik. Ik vind het fijn om op Terschelling te zijn, voorstellingen te bezoeken en expedities te bekijken. Als er naast dat alles nog tijd over is wandel ik graag, bezoek ik familie of vrienden of hang ik lekker voor de tv en doe ik even niks.

Online vindbaar!

Dat kan uiteraard, want ik ben ook actief op social media. Je vindt me op Linkedin, Instagram en Youtube. Natuurlijk kun je me ook mailen, alleen voor de insiders via deze klik mijn mailadres 😉 .