Trainer

“Het uitdenken van het schema, het klaarstomen van renners voor hun doel en het coachen van de mensen is mijn uitdaging als trainer. Als de renners met plezier op de fiets zitten en hun doel halen is dat voor mij de kers op de taart.”

Een terugblik

Het is oktober 2012 als ik word gevraagd om trainer te worden bij de wielrenploeg van The Sportsclub. Ik hoefde daar niet eens zo erg over na te denken en heb het gelijk gedaan. De renners (een groep van 14) waren me bekend en hadden er vertrouwen in dat ik het kon. Samen met de renners ben ik in 2013 gaan trainen voor de Mont Ventoux en in 2014 voor onder meer drie dagen Eiffel.

Een nieuw management kwam in 2014 bij The Sportsclub en ze wilden mij als wielrentrainer graag aanhouden. Ook ik wilde dit wel. Een volledig nieuwe ploeg trainde ik in 2015, het doel was de Grand Ballon in de Vogezen. De theorie die ik ondertussen op de NTFU opleiding wielrentrainer 3 leerde, bracht ik bij deze ploeg in de praktijk. De NTFU opleiding wielrentrainer 3 heb ik goed afgerond en hiervoor heb ik in december 2015 mijn diploma ontvangen. In 2016 begeleidde ik een gemengd ervaren groep renners naar de top van de Col du Grand Colombier in de Jura. In 2017 ben ik als wielrentrainer met een nieuwe ploeg mensen aan de slag gegaan bij Palestra Dokkum/Happy Life 35 Burgum. Het doel van dat jaar was de Col d’Izoard of de Col de la Bonette in de Franse Alpen.

Wielrentrainer

Voor het gestelde doel van de renners (meestal dus een buitencategorie-berg) stel ik een specifiek trainingsschema op. Op de trainingsdagen met de groep (zaterdagen van begin februari tot half juni) geef ik de trainingen. Daarbij gaat het naast inhoudelijke trainingen bijvoorbeeld ook om techniektraining die voor het fietsen in de bergen belangrijk is.

Daarnaast geef ik de renners aanwijzingen over hoe ze zelf door de week kunnen trainen om goed in vorm te komen voor het beoogde doel. Daarbij kan ik – wanneer de renner dat wenst – een individueel trainingsschema maken, waarbij ik rekening hou met de (trainings)mogelijkheden van de renner in kwestie. Wanneer de renner gebruik maakt van hartslag- en/of vermogensmeters, geef ik aanwijzingen hoe daarmee getraind kan worden om zo de efficiëntie van de trainingen te vergroten.

Naast zelf trainingen geven heeft de Fietstoerclub Smallingerland mij in 2017 ook gevraagd om een trainingsschema te maken voor de maanden april en mei. In overleg met het bestuur van de FTC zijn de doelen gesteld en heb ik het schema opgesteld. De trainingen voor de FTC heb ik zelf niet gegeven, maar ik was wel vraagbaak wanneer dat nodig is. Het is van beide zijden goed bevallen. Zo goed zelfs dat ik vanaf januari 2018 wél de trainer ben geworden! Tot eind 2019 gaf ik één keer in de week, in de periode van 1 april t/m 31 juni, trainingen. Door mijn verhuizing naar Balk in februari 2020 ben ik trainer-af. Jammer maar helaas.

Behalve trainingsschema’s bedenken, weet ik van de techniek van de fiets en de afstelling ervan ook wel iets. Zo heb ik in de afgelopen jaren voor renners uit mijn team de fietsafstellingen gedaan. Tot slot en niet onbelangrijk heb ik enige kennis over het voorkomen van blessures en pijntjes. Maar als ik het niet weet, ken ik in mijn omgeving mensen die specialist zijn en kan ik die vragen me bij te staan. Een handig netwerk.

Spinninginstructeur en indoorwielrentrainer

Behalve wielrentrainer op de weg verzorgde ik van 2016 t/m 2018 ook spinningtrainingen en indoorwielrentrainingen bij Happy Life 35 in Burgum. Ik gaf daarbij spinninglessen van een uur. Deze werden óf aangeleverd, óf ik schreef ze zelf. De lessen waren thematisch ingericht (bv. duurtraining of krachttraining) en daarbinnen een afwisseling aan oefeningen.
De indoorwielrentrainingen (1,5 uur) gaf ik alleen in de wintertijd, als het ’s avonds buiten te donker is om te fietsen. Deze trainingen hadden door het seizoen heen een opbouwende lijn en werden dus telkens wat zwaarder. Het doel? De deelnemers fit te houden tijdens de winterperiode en ze klaar te stomen voor een nieuw seizoen op de weg.