een visie

het stoere mens

Het is 19.57 uur en ik sprint voor de pc vandaan naar beneden om op tijd bij de tv te zijn. Dodenherdenking, het is voor mij niet alleen een traditie, ik gebruik de twee minuten stilte om na te denken over bekenden van mij die zijn overleden.

Een minuut lang denk ik aan mijn beppe, terwijl ik naar de herdenking op tv (NL1) kijk. En dan hoor ik een schreeuw en zie ik de mensen wegrennen, duidelijk in paniek. Het beeld laat de koningin, kroonprins en -prinses zien, die redelijk snel in veiligheid worden gebracht.

Geschrokken, vol ongeloof, maar tegelijk kwaad zit ik toe te kijken. Vrij snel komt de vermelding dat er iemand onwel is geworden en dat de ceremonie wordt hervat.

Gearmd met haar zoon en met haar schoondochter aan de hand komt de koningin resoluut terug De Dam op lopen en de ceremonie gaat verder met het Wilhelmus. In beeld nog steeds geschokte mensen.

Kort daarna komt het bericht dat een of andere domme klootzak met opzet paniek heeft gezaaid en dat hij, samen met een andere man, is gearresteerd. Ook komt het verhaal dat de koningin zelf aangedrongen heeft op het voortzetten van de ceremonie, dat verklaard de manier waarop ze De Dam weer op kwam. Wat een stoer mens is het toch… Veel respect!