ongezouten

slechte wetshandhavers

Ik rij vanavond over de A7 richting huis. De cruise-control staat vast op 120 km/uur, de navigatie laat me zien waar ik ben en Roxette schalt door de speakers. Vlak na de afrit Beetsterzwaag wordt ik door een rode Audi A3 (eerste model) ingehaald. De auto heeft een nogal stevige snelheid (mijn schatting is circa 150 km/uur).

Bij de afrit naar Drachten gaat hij er, vlak na een BMW af en moet – door zijn snelheid – nogal hard op de rem. Ik volg de twee op de afrit en hoef, na het uitschakelen van de cruise, bijna niet bij te remmen. Ik zie voor me dat de rode A3 behoorlijk dicht op zijn voorganger zit (max. 2m.). Ik vind dat best aso en geef ‘m een knippertje met mijn groot licht. De A3 parkeert daarop zijn auto langs de kant en ik rij voorbij. Terwijl ik ‘m passeer wisselen we een blik en ik rij door.

De A3 gaat me volgen. Ik probeer zo rustig mogelijk door te rijden en sla onverwacht een kleine weg in. Hij blijft me volgen; wat wil die creep van me? Een angstig gevoel bekruipt me en ik trap daarom het gas stevig in en ja, de snelheid is daarbij 2x zo hoog als toegestaan. Hij blijft me volgen…

Op een grotere drukke route heb ik er genoeg van, durf ik te stoppen en stap ik uit. De man stopt achter me en stapt ook uit. Ik vraag hem waar hij in vredesnaam mee bezig is en meneer begint als een agent me aan te spreken. Hij vindt niet dat hij me achtervolgt heeft en vindt niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan.
Op een gegeven moment begint hij te praten als in “Blik op de weg”, over bekeuringen en dat soort dingen. Ik vraag hem of hij misschien agent is en of ik zijn legitimatie mag zien. Ja hoor, meneer is hoofdagent, heb ik dat! Ik kijk in zijn auto, een vrouw en twee kinderen zitten erbij, hij is in ieder geval niet in functie.
Het wordt een eindeloze welles-nietes-discussie en ik vermeld dat ik er geen zin meer in heb. Hij wil opnieuw beginnen, maar ik stap in en rij weg. Terwijl ik de hoek om ga zie ik in mijn binnenspiegel de man instappen en wegrijden.

Natuurlijk had ik niet moeten knipperen en had ik me aan de snelheid moeten houden. Maar deze hoofdagent had ook te snel gereden, op de snelweg en in de bebouwde kom, terwijl hij me achtervolgde. Bovendien had hij gekleefd. Waar moet dat toch heen met de wetshandhavers van Nederland als ze zelf al het slechte voorbeeld geven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *