even weg

it’s all about the money

Het is al weer voorbij. Na weer een mooie dag, het weer was mooi en we hebben weer leuke dingen gezien, zit Oerol er al weer op voor mij. Net op tijd heb ik de boot gehaald en nu ben ik onderweg naar Harlingen.

Om me heen is het een kakelhok, maar wel gezellig. De verhalen gaan over Oerol, over voorstellingen en over andere dingen. Heel Hollands gaan de gesprekken ook over geld. Want op Oerol waren de afgelopen dagen volop protesten tegen het stopzetten van de subsidies volgend jaar. Vanochtend was er daarom een protestmars die eindigde in het water. Net nu ik het schrijf zie ik op de boot een foto van dit gebeuren… (bestaat toeval?).

Anyway, een man in de buurt van me zegt het wel heel treffend. “Het is verdorie wat: we betalen extra voor de voorstellingen [red: belasting is gestegen], terwijl we onze belastingcenten ook al aan de subsidies hebben besteed! Moeten we nu ook nog demonstreren?!” Instemmend knikken en gelach rondom.

Ook ik vind dat hij eigenlijk wel gelijk heeft. Natuurlijk vind ik ook dat Oerol moet blijven en natuurlijk zijn dan subsidies nodig. Maar alleen als het zo blijft uitpakken op de manier waarop het nu gebeurt. Want, en dat is ook de kracht van het festival, je krijgt erg veel waar voor je geld. Of je het allemaal mooi en/of leuk vindt is een tweede, maar je krijgt het wel.

En als je veel wilt krijgen voor weinig, dan moet er op een andere manier geld bij. En dat zijn de subsidies en dat zijn ónze belastingcenten en daarover, beste mensen, zijn wij niet zelf de baas. Helaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *