een visie

Monsieur Oscar

Als het gaat om films heb ik niet echt een hele grote voorkeur voor een bepaald genre. Wel zijn er enkele genres die absoluut afvallen, bijvoorbeeld wildwestfilms en horrorfilms. Daarmee maak je me echt niet blij. Voor de rest kijk ik naar het genre “Nemo”, maar ook naar het genre “New Kids Turbo”, “Pirates of the Caribbean” en “De Storm”. Ofwel, heel veelzijdig dus.

Eén uitzondering wil ik maken en dat is wel wanneer we het over het genre “Meryl Streep” hebben. Van haar heb ik tot nu toe volgens mij vrijwel alle films gezien, van het bloedserieuze “Sophie’s Choice“, tot het flauwe “Death becomes her” en – meer recentelijk – de comedy’s “The Devil Wears Prada” en “It’s Complicated“. Niets lijkt deze actrice te veel.

Vroeger, dan heb ik het over een jaar of 15 geleden in dit geval, was ik niet zo bezig met Meryl Streep en haar films. Wel zag ik zo nu en dan films met haar in de hoofdrol, maar het was gewoon niet helemaal mijn ding… het trok me niet zo. Maar wat kan dat veranderen!

Toen ik voor het eerst de film The River Wild zag, ergens in 1999 of 2000, vond ik Meryl Streep ineens stoer! De manier waarop ze de ‘slechteriken’ in de film een poepie laat ruiken door ze te slim af te zijn. Daar had ik echt respect voor. Ja ja, ik weet wel dat het een film is, maar wilde toen graag zo zijn zoals ‘Gail’, zo dapper.

Inmiddels vind ik Meryl Steep een actrice van een bijzonder kaliber. Als je kijkt naar haar carrière en wat ze allemaal heeft bereikt. Maar ook de manier waarop ze met iedere film omgaat, zo serieus alsof het haar eerste film is. Tenminste, als ik de interviews mag geloven. Maar man, man, wat kun je ook lachen om haar interviews en speeches, ze zijn bijna altijd leuk om naar te luisteren. “Gifted” is een woord dat wel goed bij haar past.

Je kunt je voorstellen dat ik vanochtend, toen ik wakker werd met het nieuws, mijn oren spitste bij het nieuws over de Oscars (gisteravond). Een “Oh yes” kwam er hardop uit toen ik hoorde dat Meryl Streep, voor het eerst sinds 30 jaar (eerder in 1979 en 1982) weer een Oscar had gewonnen voor “beste actrice”. Eindelijk weer echte eer voor de Grande Dame van de Oscars!