fietserd

De koningin te rijk

Heb je het gezien? Gister, op Nederland 1 of op Sporza? Ja wel toch? Niet live? Dan toch wel in de herhaling? Ja toch? Waar ik het over heb? Over de koninginnerit van de Tour natuurlijk! De rit die leidde over de Col de la Madeleine, de Col du Glandon/Col de la Croix de Fèr, Col du Mollard en La Toussuire.

Ik kijk naar de etappe en zie de mannen van de kopgroep over de top van de Col de la Madeleine komen. Hé kijk daar! Het restaurantje met het terras boven de weg. Het is bijna niet te zien, maar ik weet dat het er is. Dan begint de afdaling. Ja daar is de eerste haarspeldbocht, die met het begin van een skilift. Kijk nou, ze hebben het stukje kapot asfalt dicht gemaakt! Gelukkig maar, dat open asfalt was best link tijdens de afdaling. Ha, de laatste bocht voor het dorpje… ze hebben die gekke hekwerken weggehaald, dat sloeg ook helemaal nergens op inderdaad. (Even later) Die boomstammen, daar kregen we onze bidon! Jeetje die mannen zijn wel erg snel op de helft van de afdaling. Dan zijn ze al in het dorpje waar wij logeerden; La Chambre,

De motaars en helikopter laten prachtige beelden zien van de afdaling van de Madeleine en ik geboeid toe. Ik kijk naar de voor mij inmiddels bekende omgeving en kan me vrijwel iedere bocht, elke hobbel en elk gehuchtje nog herinneren. Wat is dit mooi, wat is dit genieten! Dan gaan ze de Col du Glandon/Col de la Croix de Fèr op. Waar zij klimmen hebben wij gedaald. Waar zijn dalen hebben wij geklommen. Jeetje, ik zie nu meer dan ik tijdens onze tocht over de Croix de Fèr heb gezien.

Ineens is er het verlangen; het hevige verlangen om terug te gaan. Om weer met de racefiets die bergen op te fietsen en af te mogen dalen. De kick die de hoge snelheden (tot 65 km/uur) geven en het uitzicht op mijn afdalende fietsvrienden voor me. Het uitzicht op de Mont Blanc in de verte en de dorpen in de diepte voor en naast me. Maar vooral ook het samenzijn met mijn vrienden en vriendinnen. Wat voelde ik me daar in Franrkijk rijk; de koningin te rijk!

The post is brought to you by lekhonee v0.7

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *