uit en thuis

Mooi treinvolk

Vanochtend sta ik op station Heerenveen in het zonnetje te wachten op de trein naar het zuiden. Bestemming voor mij is Den Haag Centraal, voor een offertepresentatie bij het ministerie van EZ. Iedereen om me heen is bezig met zijn telefoon, behalve een oude man naast me. Hij staat ook duidelijk te genieten van het mooie weer en het zonnetje.

“Ik sta hier lekker in de zon”, zegt de oude man tegen me. “Mijn vrouw wil liever niet met haar hoofd in de zon”. Ik kijk naar rechts en zie zijn vrouw op het bankje in het hokje zitten, haar hoofd is inderdaad in de schaduw van het dak van het hokje.

Ik vind een praatje wel leuk en we babbelen wat over het weer, de NS, de storingen en het gezeur daarover. Dan vertelt de man de ze beide niet meer mogen autorijden en daarom met de trein reizen. Ze wonen in Heerenveen en kunnen daarom gemakkelijk de trein pakken. Het is alleen vervelend als het regent, want dan moeten ze door het natte weer naar het station. Op mijn vraag waar ze naartoe reizen komt een mooi verhaal.

Het doel van het echtpaar is het Fundatiemuseum in Zwolle. Daar hangt een vaste collectie, maar ook wisselende collecties foto’s. Ze komen daarom regelmatig in dat museum. De man vertelt dat fotografie zijn vakgebied is. Hij had een fotozaak en vond het nog steeds mooi om foto’s te maken. Ik zie zijn cameratas die om zijn nek hangt; het ding verraad dat de man een grote camera heeft.

Zijn vrouw, die telkens op een bankje in een hokje had gezeten, kwam erbij staan. Een glimlach kwam vervolgens om het gezicht van de man. “Vijftig jaar hebben we samen de zaak gedaan”, en hij kijkt naar zijn vrouw die knikt. Zijn vrouw zegt: “en dan dus 24 uur bij elkaar”. “En dan moet je wel veel om elkaar geven”, zegt de man, “dat doen we ook nog altijd”. Een betekenisvolle blik gaat van de vrouw naar de man en ik zie het; Echter Liefde. Wow, ben ik daar toch maar weer mooi getuige van.

Onze trein komt er aan. Ze wensen mij een goede reis en ik wens hen nog veel plezier en veel goede jaren samen. Iets beters kon ik niet verzinnen.

Prachtig treinvolk heb je toch!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *