een visie

Stravamaniak

Sinds de aankondiging van Laurens ten Dam vorig jaar dat hij aangesloten is op Strava, is de populariteit ervan enorm gestegen. Ook ik heb me daarna ingeschreven voor Strava. Heel eenvoudig is het, vooral wanneer je een FB-account hebt. Inloggen via FB, alle Garmin gegevens online plaatsen en het grote vergelijken met andere wielrenners kan beginnen.

In het begin was ik op het ene na het andere viaduct was ik QOM, ofwel; Queen of mountain. De QOM is de snelste vrouw op een uitgezet segment; bijvoorbeeld een heuvel, een viaduct of een bepaald stuk weg. Die segmenten kun je zelf zetten, al wist ik dat tot voor kort niet eens.

Het aantal leden op Strava en ook het aantal segmenten is snel gegroeid. Op het ene na het andere segment werd ik door snellere dames ingehaald. Prima, laat ze maar. Ik had al een nieuw doel gevonden; mijn persoonlijke records verbeteren op verschillende segmenten. Het leuke is dat Strava daar ook een overzicht voor geeft: “my segments”.

Maar daar gaat het ook gelijk mis met Strava. Na het uploaden van je gegevens krijg je namelijk eerst het algemeen klassement van de klim en dan ook nog een mengeling van mannen en vrouwen. Voor mij werkt dat enigszins demotiverend.

In het algemeen klassement ben ik vrijwel nergens in de bovenste regionen te vinden. Met mijn enigszins competitieve aard, is dat best wel slecht voor de moraal. Pas wanneer ik dan in My segments heb gezien dat ik dit jaar het ene na het andere PR verbreek kan ik weer een beetje juichen. Soms zelfs echt, zoals de rit waarin ik bij ieder viaduct een nieuw PR reed.

Ik ben een specifieke Stravamaniak; ik vind vooral mijn eigen records belangrijk. Wanneer ik gefietst heb is het eerste dat ik doe de Garmin Edge 800 aan de pc hangen en de gegevens van de rit uploaden naar Garmin Connect en Strava. En maar kijken… en maar vergelijken…

Maar ik waak ervoor om door te schieten in mijn Stravamania. Het aantal en de intensiteit van de trainingen en/of fietstochten hou ik in de hand. Zo fiets ik minstens twee dagen in de week NIET en heb ik tussen twee trainingen in altijd een dag/training waarin ik me weinig inspan. Want voldoende rust is minstens zo belangrijk als harde trainingsarbeid! Op die dagen denk ik erover mijn Strava-abonnement weer op te zeggen. Wat een onzin eigenlijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *