fietserd

De wielrentrainer

“Groepeeeereeeen!!!” roep ik zo hard als ik kan naar de renners die een stukje voor me rijden. Ik roep tegen de wind in en een deel van mijn stemvolume gaat verloren. Maar ze hebben me gehoord, want ze kijken achterom en zien dat ze een gaatje hebben geslagen. Ze laten het tempo zakken en de rest van de groep sluit weer aan.

Normaal gesproken zijn de verschillen in de groep waarschijnlijk niet zo groot, maar met deze wind merk je wel degelijk verschillen. De teammaatjes die in de winter hebben door getraind kunnen de harde zuidwestenwind aan en helpen mee aan de kop. Anderen rijden de hele rit in de luwte van de andere renners. Het kan, het mag, het is immers de eerste keer dat we met bijna de hele groep buiten trainen dit jaar.

Het is lekker om met een ploeg van 11 (bijna compleet!) te zijn bij moeilijke weersomstandigheden. Vooral als het er op aan komt bij stukken waarop de wind hard tegen of schuin tegen blaast, zoals gister. Bovendien heb je heel veel mensen waarmee je even een praatje kunt maken op de momenten dat je daarvoor adem genoeg hebt.

Maar een groter team is ook lastig. Voor mij. Als trainer. Bijvoorbeeld om te zien wat er achter me gebeurt. En om te zien of iedereen goed mee komt en of ze ‘nog goed zitten’. De aandacht moet verdeeld worden en daarom heb ik een ‘helper’; een co-trainer. Maar ook andere teammaatjes geven signalen. Ik ben ze dankbaar; kan deze hulp goed gebruiken.

Dan ga ik naast één van de ‘nieuwelingen’ fietsen om te vragen hoe het gaat. We hebben een kort gesprek en ik geef aanwijzingen over de manier waarop ze het beste ‘uit de wind’ kan fietsen. Het werkt! Ik merk dat ze meer in het wiel gaat zitten en zichzelf beter uit de wind houdt. Mooi om te merken.

Het laatste stuk wind mee vliegt de snelheid omhoog; ik moet de tempomakers afremmen, zodat iedereen meekomt. Ook daar wordt naar geluisterd; de motivering die ik erbij geef is gegrond, wordt geaccepteerd en er wordt gehandeld.

Zo zie je maar, als trainer heb je het druk. Ik krijg heel wat voor de kiezen, moet op veel dingen letten, heb nog veel te leren als trainer, maar vind het een mooie uitdaging. Op naar de volgende training!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *