een visie

Machtstrijd achter de tralies

Het gaat allemaal over machtstrijd in Celblok H. Machtspelletjes, machtswisselingen, machtsovernames. Machtstrijd tussen de gedetineerden onderling, tussen gedetineerden en het personeel en tussen het personeel onderling.

Je kijkt en ziet het vanaf het begin tot het eind gebeuren. Je ziet het vooral misgaan. De strijd tussen gedetineerden en ’topdogs’ Freddy (Eva van de Wijdeven) en Lex (Inge van Ipenburg) is hard. Ze doen elkaar bewust pijn, niet alleen fysiek, maar ook psychisch. De ene aflevering regeert Freddy het celblok, de andere aflevering is de beurt aan Lex.

Ondanks dat ze vers in de gevangenis zit voor een poging tot moord, wordt Suus (Isa Hoes) ook in de machtstrijd meegezogen. Van mishandelde en onschuldig lijkende moeder veranderd zij in een vrouw met aanzien. Ze is loyaal aan Freddy en gaat de strijd aan met Lex. Ondertussen krijgt ze heel wat voor haar kiezen, met een dochter die de verkeerde kant op gaat en een man die haar nog steeds weet te overheersen.

  

Het personeel is ook niet vrij van machtspelletjes. Erika (Marieke van Leeuwen) die – dankzij de moord op directeur Annet (Daphne Bunskoek) – tijdelijk directeur Vera (Eva Poppink) van de troon stoot en directeur wordt. Beer (Dimme Treurniet) die vindt dat dit volledig onterecht is en op een achterbakse manier de strijd met Erika aangaat.

De opvallendste machtstrijd tussen gedetineerden en personeel is die tussen Erika en Freddy. De directeur die denkt topdog Freddy in de hand te hebben. Denkt dat zij deze opstandige maar uiterst slimme gedetineerde aan kan. Maar Freddy die uiteindelijk blijkt Erika volledig in haar macht te hebben.

In 10 afleveringen wordt je meegezogen in de machtstrijd van gedetineerden en personeel van Celblok H. Van de eerste tot de laatste aflevering geboeid door de verhalen en verwikkelingen en jezelf continu afvragend; “Hoe gaat dit in vredesnaam aflopen?!”

Het tweede seizoen zal het ons vertellen. Want gelukkig volgt SBS ook daarin haar collega’s van de Australische Soho. Celblok H is namelijk een remake van het Australische Wentworth. Kijk Celblok H terug via de site van SBS6