fietserd

PR maak je met klinkers

Het waait. Het waait behoorlijk hard ook, zeker een kracht 4. De zon schijnt nog op mijn gezicht terwijl ik mij op de racefiets weer eens in het zweet werk. Ik rij op weg naar Eernewoude. Voor me ligt een strook klinkers. Ik weet dat, ik fiets hier vaker. Het zijn niet de beste klinkers, maar het is te doen.

De kunst op klinkers is om er zo hard mogelijk overheen te gaan, hard op de pedalen drukken, zo weinig mogelijk druk van je billen op het zadel, handen bovenop het stuur, deze ontspannen maar goed vasthouden en maar doordrukken op de pedalen. Dan zijn klinkers nog prima te doen. Of dit ook voor kasseien geldt weet ik trouwens niet, daar heb ik geen ervaring mee.

Terwijl ik over de klinkers rijd denk ik na over of ik straks zal afslaan naar Garyp of toch de Fonejachtbrug op ga. De wind komt uit het westen en richting het noorden hangen dreigende donkere wolken. Fonejacht it is.

Deze brug is bekend bij wielrenners onder de naam Mont Fonejacht. Een hoge brug over het Prinses Margrietkanaal waar je zo hard mogelijk overheen moet knallen, zodat je KOM (King of mountain) of QOM (queen of mountain) wordt op Strava. Ik weet dat het voor mij geen optie is om voor een QOM te gaan, de snelste dame was wel heel snel hier, dus dan maar voor een PR…

Vol goede moed draai ik in westelijke richting, naar de Mont Fonejacht. BAF! Daar is de wind. Vol tegen. Mijn hartslag gaat omhoog, de ademhaling versneld en mijn benen beginnen te protesteren.

Juist ja… dit wordt ‘m niet. Geen PR vandaag op de Mont Fonejacht. Dat betekent niet dat ik een beetje rustig aan ga doen. Nee! Het is de bedoeling dat ik train en dat mag best wel een beetje pijn doen. En dat doet het tijdens de klim, maar boven komen doe ik. Dan de beloning; de afdaling. Vol ga ik door, mijn hart en ademhaling krijgen amper de kans om tot rust te komen.

Daarna treiter ik nog ongeveer 35km mijn lichaam; wind tegen en wind mee. Ik train niet meer voor een doel dit jaar. Wel wil ik nog sneller en sterker worden dan ik ben. Wanneer ik na thuiskomst de gegevens op Strava heb gezet slaakt ik een kleine kreet van vreugde; 47km gefietst met een gemiddelde van 31 km/uur! Ik ben gemiddeld weer sneller dan ooit te voren. Weer een PR erbij. Dus toch nog… en helemaal zelf gedaan