fietserd

Kortwieken

Marianne Vos

Is het je wel eens opgevallen? Bij wielrennende vrouwen? Heel weinig hebben echt lang haar! Niet opgevallen? Ook niet bij Marianne Vos en Kirsten Wild? Moet je eens op gaan letten, je zult het zien. Het is niet dat we het niet willen hoor, dat lange haar. Het is alleen maar dat het erg onpraktisch is.

Afgelopen winter had ik mijn haar een 10 cm langer dan wat ik nu heb. Tijdens het wielrennen had ik mijn haar ik een paardenstaart, zodat het niet alle kant op zou wapperen. Je moet dan die paardenstaart dusdanig op je hoofd hebben dat je met goed fatsoen een helm op kunt doen. Dat betekent meestal dat je de staart tussen de helm en het klemgedeelte van de helm moet door prutsen, zodat ‘ie nog enigszins op hoogte zit en niet in je nek drukt tijdens het wielrennen. En des te langer de staart, des te meer het prutsen is, want de ruimte tussen helm en klemgedeelte is niet ruim.

Tijdens het ATB-en is lang haar ook nog eens erg onpraktisch, helemaal wanneer het parcours erg nat is. In de afgelopen winterperiode heb ik redelijk veel op de ATB gezeten, ook als het bos behoorlijk nat was. Ik heb een ass-saver aan mijn zadel geklemd, maar het (modder)water komt zo nu en dan van zoveel kanten tegelijk dat de ass-saver het niet meer tegen kan houden. Wanneer je na een dergelijk tochtje jezelf onder de douche weer schoon en op temperatuur wilt krijgen, stroomt het modderwater uit je haar zo het afvoerputje in. Extra goed wassen is dan noodzakelijk.

Ik heb daarom besloten om mijn haar niet weer zo lang te laten worden en hebt het een maandje geleden redelijk laten kortwieken tot net over mijn schouders. De kapster was enigszins verbaasd toen ik zei dat ik er “écht 10 cm af wilde hebben”. Maar ze heeft het gedaan en nu heeft mijn haar een praktische lengte voor bij het sporten. Ik kan met er nog een staartje in, maar kan het ook met goed fatsoen los dragen. Handig!