fietserd

Sliertjes

Hebben jullie ze ook voorbij zien komen? Gisterochtend, zo tussen half 11 en half 12? Duidelijk herkenbaar hè, die zwart-roze…. oh sorry… zwart-magenta pakjes. Twaalf renners van Team TSF draaiden op het bedrijvenpark Azeven fanatiek hun rondjes, keurig in drie sliertjes van vier personen achter elkaar.

Gister deden de renners dat in het kader van een tempoduurtraining. Heel kort door de bocht betekent dat dat de renners gedurende een wat langere periode op tempo moeten rijden. Ja, zo eenvoudig is het soms echt.

De eerste oefening van deze tempoduurtraining was dus in viertallen, drie rijtjes reden hun rondjes over het bedrijventerrein. De renners reden in een enkele waaier en moesten na driekwart ronde wisselen van kopman/-vrouw. Iedereen kwam zo aan bod als kopman en kon even de inspanning voelen. De snelheden die de groepjes haalden was redelijk indrukwekkend voor de periode in het seizoen. Dusdanig dat ik er zo nu en dan – naast de groepjes fietsend en aanwijzingen/aanmoedigingen gevend – bijna van buiten adem raakte.

De tweede oefening was vergelijkbaar met de eerste, al was daarbij sprake van duo’s die om de halve ronde van plaats wisselden. De intensiteit van de oefening nam daarbij voor de renners toe. Iedere renner vijf keer op kop en in totaal dus vijf ronden.

Tijdens de instructie had ik duidelijk aangegeven dat het geen koppeltijdrit was, maar al snel begonnen de koppels op elkaar in te lopen. Vanuit trainersoogpunt kan ik daar heel moeilijk over gaan zitten doen, omdat de renners daardoor te intensief gaan fietsen, maar eigenlijk vind ik dat stukje fanatisme bij de renners ook wel mooi. Ze zijn gedreven deze renners, ze willen graag sneller en beter worden. Niet alleen de ‘oude garde’, maar zeker ook de nieuwe aanwinst van de groep. Prachtig om te zien! En motiverend om te trainen.

Na de training ging de zwart-magenta sliert als één geheel uitfietsen en werden we bij terugkomst in The Sportsclub getrakteerd op oranjekoek in het kader van de verjaardag van één van de renners. Een goede afsluiter van een geslaagde training!