fietserd

Googletruc

Smalle Ee. Een klein dorp in de gemeente Smallingerland met maar drie straten; twee korte en één lange. Eén hele lange eigenlijk, helemaal voor zo een klein dorp. De straat? De Bûtendiken die buitendijks (vandaar de naam) langs de Binnenringfeart loopt…. om het eenvoudiger te maken.

Nu is de Bûtendiken een geasfalteerde weg. En hoe vriendelijk van de gemeente Smallingerland om kort geleden een nieuwe toplaag op deze weg te gooien. Een toplaag die net op tijd goed ingereden is om een ruw asfaltparcours te creëren. Een perfect trainingsparcours van 2,82km (volgens Google Maps) is ontstaan voor de renners van team TSF!

Die 2,82 km zijn trouwens maar een theoretisch ding. Google Maps geeft deze afstand dan wel aan, maar in de praktijk klopt hier niet zo veel van. De renners van mijn ploeg hebben tijdens de training de praktijk getest en kwamen tot een opvallende conclusie.

Bij het verrijden van het parcours met de wind in de rug is het parcours namelijk volgens de renners veel korter dan de genoemde 2,82 km. Wordt het parcours met de wind tegen gereden, dan is het parcours ineens veel langer; dan lijkt er geen einde aan te komen. Geloof je me niet? Je kunt 10 renners naar hun ervaringen hierover vragen.

Ik als trainer heb hier eens goed over zitten nadenken; hoe komt Google toch op de afstand van 2,82 km? Ik denk dat ik het begrijp. De mens houdt van zekerheid en Google speelt daar handig op in door een gemiddelde afstand op te nemen op Google Maps. Daarbij nemen ze de afstand met rugwind die ze optellen bij de afstand met tegenwind. Dat totale getal delen ze door twee en je hebt de afstand van 2,82 km.

Google, dat is een leuke truc voor de theorie, maar in de praktijk klopt er natuurlijk niks van! Ga het zelf maar eens ervaren…