fietserd

een beetje vakantie

Als je naar Frankrijk gaat om te fietsen, dan is het niet alleen om te fietsen, maar ook om een beetje vakantie te vieren. Niet alleen voor het fietsen zijn we aan het trainen, maar ook voor het vakantiegevoel. En dat kun je prima trainen op en rond de Posbank!

Het geval wil namelijk dat de Posbank een heuvel is. En die hebben we in het noorden niet zo veel. Ja, we hebben ze wel, maar je kunt de terpen (Friesland) en wierden (Groningen) niet vergelijken met de Posbank. De terpen en wierden ben je in drie trappen op je pedalen op, voor de Posbank moet je toch echt wel wat meer moeite doen. De Fonejachtbrug komt een beetje in de buurt, maar dan nog is dat maar een schijntje vergeleken met de langste klimmen op de Posbank.

En dan het landschap. Al fietsend van wegrestaurant Mendel naar de Posbank komen we door bossen en over hei. En als je dan boven bent, heb je uitzicht. Uitzicht dat ver reikt, kilometers ver over het licht glooiende landschap van de Achterhoek. Het uitzicht dat zicht geeft op bomen, weilanden, dorpjes, de IJssel, de stad Arnhem en het windpark Duiven (sorry, beroepsdeformatie 😉 ). Je hebt in Friesland ook wel dergelijke uitzichten, maar moet daarvoor naar het Reaklif in Zuidwest Friesland. Je hebt dan veel water, veel weiland en veel windmolens in beeld (windpark Noordoostpolder, jep, weer beroepsdeformatie).

Tot slot zijn er de mensen. Niet zomaar mensen… wielrenners en dan het liefst met honderden tegelijk. Want de Posbank is voor iedere zichzelf respecterende wielrenner een soort van vakantieoord. Ze komen er graag. Had ik nog gecontroleerd of er toertochten in de buurt werden georganiseerd; naar Ede had ik niet gekeken. De vrienden van de WV Ede hadden ons voorzien van het beeld van klimmende renners op de Posbank. Een beeld dat jezelf motiveert om mee te gaan klimmen. En weer te dalen. En weer te klimmen. En zo verder.

En als je dan na je training met enigszins zure benen door de bossen en langs de heiden terugfietst naar de auto, dan vind je het jammer dat het voorbij is. Net als na een mooie vakantie.