even weg

Intriges bij het familieweekend

Het familieweekend; een gele en een rode groep. Ze lopen door het Noordlaarderbos met de opdracht om de saboteur in hun midden te zoeken. Deze saboteur is de mol… Het lijkt een onmogelijke opgave; het vinden van een mol in een bos. Maar het is te doen (schijnbaar), al moet je daarvoor wel goed opletten. Heel goed opletten.

Opdracht 1: een lijst met cijfers wordt voorgelezen. Deze staan beschreven op ballonnen, maar die mag je dan juist niet meepakken. Bij het eerste spel heb ik al een verdachte. Ik let op hem en zie dat hij twee ballonnen terughangt, waarvan iemand anders zegt dat één van de twee weer terug moeten komen. Verdacht!!! Een van de twee teruggepakte ballonnen blijkt inderdaad verkeerd; €100 uit de pot.

Opdracht 2: we krijgen een zakje chips en wat drinken. Ondertussen moeten we opdrachten uitvoeren die de anderen niet mogen ontdekken. Als dat lukt verdien je een joker die je bij het eindspel kunt inzetten om een vraag niet mee te laten gelden. Ik verdien een joker, mijn molletje ook. Hmm, hé, dat had toch niet gehoeven. Nou ja, oke, niks gewonnen, niks verloren.

Opdracht 3: de mol en de jagers duiken met de handen in de modder. Het is tijd om enveloppen te verzamelen met puzzelstukjes. Er moeten 20 stuks zijn in totaal, ieder met een puzzelstukje erin. De puzzelstukjes bij elkaar leggen en er komt een zin. Ieder puzzelstukje is geld waard, het uitvinden van de eindzin ook nog een keer. Het blijkt dat we 7 enveloppen missen, maar desondanks wordt de zin in elkaar gezet. Niet de volle mep aan geld gehaald; werk van de mol?!

Opdracht 4: maar 9 iconen hoeven we te vinden. Iconen die aanwijzingen geven die leiden naar de schat. Kijkt de koe naar links of naar rechts?! Een fundamentele vraag en het verkeerde icoon wordt gepakt. Ik heb gezien waar onze schat lag en kan de puzzel oplossen. Maar ik word niet vertrouwd! Daarom komen drie jagers met mij mee en we vinden de schat.

De eindtest; 16 vragen over de identiteit van de mol. Ik twijfel, ik gok en ik gok verkeerd. De verkeerde mol gekozen! Wederom weer eens in de tunnel en te blind om eruit te komen. Nee ik was dus niet de mol, slechts een deelnemer. Mijn mol bleek de echte mol wel te hebben ontmaskerd en kwam als winnaar uit de bus.

Een leuke middag tijdens een gezellig familieweekend. Het leverde nog heel wat gespreksstof op naderhand!