fietserd

Vakantiegevoel

Je hebt vakantie en je wilt weg om het vakantiegevoel te krijgen. Dan stap je natuurlijk op de fiets! Aanvankelijk was het de bedoeling om samen met fietsmaat S een driedaagse trip door NL te doen, maar ja, dat NL’se weer hè?

Woensdag: Fietsmaat S haakt af. Geen driedaagse rivierenroute dus.
Donderdag: buienradar en windfinder zijn al iets lovender. Ik herzie mijn plannen en maak routes voor een tweedaagse bikepackingtrip heen en terug naar Ootmarsum.
Vrijdag: de voorspellingen zijn in principe droog weer met een bries, maar ik wil nog geen besluit nemen. Wel pak ik al wel mijn tas en in monteer deze achterop mijn racefiets. Klaar om te vertrekken.
Zaterdag (gisterochtend) bel ik pas het Stadshotel in Ootmarsum en reserveer ik een kamer. Na een “tot vanmiddag” via de telefoon stap ik op de racefiets en ga op weg.

Fiets staat vrijdagavond klaar voor vertrek

Het eerste stuk gaat prima. Lemmer, Kuinre. Goed te doen, zelfs met de stevige zuidwester die door de polder waait. Het zonnetje schijnt, maar dan gaat de route over de oude Zuiderzeedijk richting zuiden. Wind pal tegen en ik word hongerig. Dus in Blokzijl maar even een koffie met appelgebak. Dit vooral tot groot genoegen van de mussen. Eén van de mussen waagt zich op tafel en roept de rest van de mussen op dat ik gebak heb bij mijn koffie. Een overmacht mussen komt vervolgens schooien om een kruimeltje. De hel breekt los als ik de laatste kruimels van het bordje op de grond gooi. Een ware mussenrel met veel kabaal!

De verklikker die de rest oproept en meldt dat ik appelgebak heb

Na het gebak is het bewolkt geworden, maar ik heb weer nieuwe energie en ga verder via Zwartsluis, Hasselt en Zwolle. Door meer luwte langs de wegen en zelfs stukjes wind mee langs de Overijsselse Vecht wordt het iets lichter. Maar de vermoeidheid is al toegeslagen en af en toe hou ik een korte brake. Na Ommen komt de zon weer door, heerlijk! De laatste kilometers moet ik mezelf blijven motiveren, maar na 6 uren onderweg te zijn geweest arriveer ik in Ootmarsum.

Inchecken, douchen, beetje Tour kijken, stadje bestuderen tijdens een wandeling (leuk!), Italiaans ijs eten (keuzestress!), finale van de Touretappe kijken, Chinees eten, biertje, babbeltje met de buren in het restaurant, biertje, koffie, krantje, cappuccino, Quest, biertje. En dan nog Vive le Velo en De Avondetappe kijken. Zo kun je je alleen prima vermaken in Ootmarsum!

keuzestress in Ootmarsum!

Na een flink ontbijt staat vandaag de terugreis op het programma. Ik kijk naar buiten en zie mist. Hmmm. Och mist is nog geen regen en na een uitgebreid ontbijt zit ik net na 9.00 uur weer op de fiets. De route gaat nu sneller in noordelijke richting en dat blijkt een gouden greep. De wind is zwak uit het zuiden, draait later via het oosten naar het noorden. De kilometers gaan vandaag dan ook beduidend gemakkelijker voorbij dan gister.

Af en toe een sanitaire, foto- op eetstop en voordat ik het weet fiets is door Dedemsvaart. En daar dan toch spetters. Regenjasje aan voor de miezerregen om te voorkomen dat ik onnodig nat en koud word. Ongeveer 10 minuten later kan het jasje weer uit. Dit tafereel herhaalt zich voor Steenwijk nog een keer.

Bloeiende heide onderweg

Ik heb bij Havelterberg al trek gekregen, maar vind pas bij Steenwijk een open snackbar waar ik een hoogstaande lunch naar binnen werk. Het klaart buiten op en bij Oldemarkt gaat de zon zelfs weer schijnen. De natte kleding droogt op en ik fiets weer lekker in de luwte richting Friesland. Nog even foto’s schieten op het bruggetje over de Linde en dan Friesland in; nu ben ik echt weer dicht bij huis. En prompt sta ik weer voor een brug te wachten 😉

Brandstof voor de laatste 50km

Dan rijd mij vlak na Echten een bekende auto voorbij met een zwaaiende arm uit het bijrijdersraam. Even later staan mijn ouders naast de auto; hoe toevallig! Een korte babbel, ik nodig ze uit voor koffie en verhaal later en dan weer door. Ik maak het mezelf niet gemakkelijk en kies ervoor om via Spannenburg en Sloten naar Balk terug te gaan. Bij Follega nog wind en regen tegen, maar zodra het een beetje kan gaat het regenjasje hierna ook weer uit. Dat geklapper in de wind is bijzonder irritant!

Net als gister ben ik ook nu weer na ongeveer 6 uren onderweg geweest te zijn bij het doel van de dag; thuis. Maar de vermoeidheid is veel minder en ik kan zeggen dat ik een mooie fietsdag heb gehad. Tijd om te wassen en te poetsen! Maar het is niet erg, want de vakantie is nog maar net begonnen en het vakantiegevoel is al heel erg aanwezig. 🙂

En we zijn weer thuis!

Foto’s staan in het fotoalbum!