een visie

Vrijheid van koers

Woensdag, mijn vaste vrije dag in de week. Een fietsdag ook; de afgelopen jaren meestal met mijn moeder. Tijdens een belletje die ochtend spreken we af dat zij naar mij komt fietsen en we vanuit Balk verder gaan. Voordat ze komt heb ik nog een uur; dan kan ik nog wel even stemmen!

Jij bepaalt op de fiets welke elementen voor jou van belang zijn bij de keuze voor de route. De wind, de blauwe lucht in de verte, een mooi stuk natuur, je humeur, of je traint of toert, etc etc. Je keuze wordt iedere keer door iets anders bepaald. Zoals je op de fiets een koers kiest, zo doe je dat bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer ook.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen was de keuze dit jaar ook reuze. Meer dan 30 partijen, met ieder hun eigen partijprogramma. Toch won de VVD weer (met overmacht) en werd D66 de verassende tweede. Zelf heb ik CDA gestemd, maar ik kon leven met deze twee winnaars, omdat het mijn nummer 2 en 3 keuzes waren.

Procentueel de grootste winnaar is het Forum voor Democratie. Waarschijnlijk vooral door de campagne “kies voor vrijheid”, waarbij Baudet pleit voor een leven zonder coronamaatregelen. Een aanstekelijke campagne, dat moet gezegd, dus je kon verwachten dat mensen daarom voor FvD gingen stemmen.

Vandaag vraagt een interviewer van Een Vandaag FvD stemmers naar hun motivatie en ‘de vrijheid’ wordt in beide gevallen als argument genoemd. Natuurlijk kan dat specifiek geknipt zijn om ‘stemming te maken’ over de FvD, maar ergens vraag ik me toch af of de FvD stemmers zich wel bewust zijn van waar ze écht voor gestemd hebben.

Want ze ontkennen de klimaatcrisis, maar willen wél investeren in dure kerncentrales (redelijk ‘schone’ energie). De woningmarkt houden ze onbereikbaar voor starters, door te willen investeren in bouwen voor het middensegment. Alle BTW moet omlaag, het eigen risico van de zorgverzekering gaat zakken en salarissen in onderwijs en zorg omhoog (waar natuurlijk wel iets voor te zeggen is). De Nederlandse staatskas is door de coronacrisis echter meer dan leeg, we zijn een mayor staatsschuld aan het opbouwen. Dus; wie moet dat betalen, zoete lieve Thiery?!

Natuurlijk heeft iedere partij zijn voors en tegens. Maar een goede kiezer kijkt verder dan slechts één campagnepunt. Die gaat een stemwijzer of dergelijks doen. Die leest van zijn top 3 uit die stemwijzer daarna de partijprogramma’s. Die maakt vervolgens een weloverwogen keuze. Helaas is niet de hele bevolking op zo een manier met verkiezingen bezig. En dan krijg je bijzondere winnaars als de FvD.

Gelukkig zijn de VVD en D66 aan zet en is het aan Jorritsma en Ollongren om vanuit die partijen een goede coalitie bij elkaar te krijgen, die dan een koers kiezen. Dat moet toch lukken? Dan kan Nederland er wel weer 4 jaar tegenaan!