fietserd

Even een stukje fietsen

De zon schijnt. Voor me een fietspad dat ik al vaak heb gefietst. De wind blaast lichtjes tegen, maar het mag geen naam hebben. De pedalen rollen bijna automatisch rond, dit kost vrijwel geen kracht, het gaat puur op souplesse. Wel begin ik mijn achterwerk enigszins te voelen, het zadel zat aan het begin van deze rit fijner, maar na ongeveer 5,5 uren in het zadel is dat even anders. We fietsen tussen Oudega (SWF) en Gaastmeer en zijn bezig met de laatste etappe van de 150km versie van de Elfmerentocht.

Dinsdagochtend kreeg ik een appje van mijn moeder: “Hoi Foekje, ik sit der oer te tinken om moarn de 11 marren om te fytsen. Hast sin om mei?” Gek genoeg had ik diezelfde ochtend ongeveer eenzelfde gedachten gehad. Woensdags is mijn vrije dag, de weersvoorspellingen waren subliem, dus tijd om even een flinke duurrit te maken; de elfmerentocht bijvoorbeeld! Zonder verder daarover na te hoeven denken was mijn reactie op het appje dan ook direct positief. En zo kwam het dat we woensdagochtend om iets over 9 uur begonnen aan onze tocht om de 11 meren.

Het was natuurlijk niet de officiële tocht met de nodige verzorging onderweg, maar zelfs in een lock-down in coronatijd zijn daar oplossingen voor te vinden. Stops organiseren kun je door eigenaren van horeca in Terherne lief aan te kijken voor een wc-bezoek, koffie-to-go te halen bij Restaurant De Fûke in de buurt van Oosterzee, te lunchen in mijn eigen huis in Balk (halverwege!) en kort te stoppen bij Margje 24 bij Nijhuizum. Die laatste was helaas dicht, dus kauwden we daar onze in Balk gesmeerde boterhammen met kaas op en spoelden we deze weg met water uit de bidons. Met een beetje geluk komt daar binnenkort ook weer een koffie/thee-to-go en kun je je water sparen voor de rest van de tocht. De 150km rond de meren is hiermee goed te doen.

Of 150km? We hebben (nogmaals) ontdekt dat de officiële route eigenlijk net een stukje korter is dan 150km. Daarom hebben we in IJlst (onze startplek) nog wat extra meters gereden en kwamen zo na ruim 150km en met een kleine 6 fietsuren op het zadel over de finish aan de Fjûrslach. En natuurlijk daarna een biertje in de zon op het terras. Want ook dat hoort bij het fietsen van de elfmerentocht!

Of we de officiële versie ook nog gaan doen? Jazeker! Dat kan tussen 24 april en 15 mei, wij hebben inmiddels Koningsdag geprikt voor deze uitdaging. Of eigenlijk herhaling van de uitdaging… mits het weer het toelaat. En dan gaan we voor de medaille natuurlijk!

Wil je de elfmerentocht ook fietsen? Dat kan! Kijk daarvoor op https://www.elfmerenfietstocht.nl/