uit en thuis

Een beter milieu…

Ford Kuga ST-line X PEHV

…begint bij jezelf.

Een leus uit Postbus 51-spotjes die veel mensen van mijn leeftijd (en iets ouder) nog wel kennen. Ik probeer mijn steentje op mijn manier bij te dragen. Met mijn verhuizing ben ik wat kleiner gaan wonen en heb ik een wat kleinere footprint gekregen dus. Daarnaast is deze woning beter geïsoleerd dan de vorige en bespaar ik zo de nodige energie.

Ik koop bewust, eigenlijk alleen dingen waarvan ik vind dat ik ze echt nodig heb. En dat is echt niet te veel. Spulletjes en kleding die ik niet meer gebruik, maar nog wel goed zijn, gaan naar de kringloopwinkel. Op dit moment is Kuubskist in Lemmer mijn favoriet.

Wel doe ik één ding minder goed; ik werk nog veel op kantoor en rij dus ook nog vrij veel kilometers met de auto. Op kantoor ben ik efficiënter en voor de korte lijntjes met collega’s (die ik graag benut) is het ook handiger. Met openbaar vervoer van Balk naar Elburg is qua tijd ondoenlijk. Dat kost me voor een enkele reis namelijk ruim 2,5 uur, ten opzichte van 50 minuten met de auto.

Mijn Ford Focus rijdt dan wel erg zuinig voor een benzine-auto (gemiddeld 1 op 20), maar ik ging een poos geleden toch nadenken. Ja, ook gedreven door de stijgende brandsstofprijzen, maar ook door het feit dat ik vind ik dat ik milieuvriendelijker kan.

Volledig elektrisch rijden is het beste. Maar ik heb geen zin in de files bij de snellaadstations langs de snelwegen en de laadstress op lange reizen door slechte laadinfra in het buitenland. Ik ben een vakantieganger, ga best vaak op pad, maar dan moet het ook relaxt zijn. Bovendien zijn full-electrics nog heel erg prijzig op dit moment. En toen hoorde ik van het principe plug-in hybride! Ook wel PHEV genoemd.

En zo kwam het dat ik eerder dit jaar op internet naar dit type auto ben gaan zoeken. Liefst natuurlijk van Mazda (mijn favo merk), maar die hebben ze nog niet. Dus toen bij Ford gekeken. En die hebben ze wel! Uit nieuwsgierigheid al eens bij mijn Forddealer rondgekeken. Afgelopen weekend een keer proefgereden in zo een PHEV bij Sutherland in Heerenveen. En toen was ik verkocht!

Dinsdagmiddag bij Sutherland in Sneek een goedkopere versie van diezelfde PHEV getest. Vandaag de knoop doorgehakt en het contract getekend. Volgende week ruil ik de Focus in voor een Ford Kuga PHEV! En dan de uitdaging om zo veel mogelijk kilometers elektrisch te gaan rijden. Daarmee doe ik mijn kleine bijdrage aan een beter milieu.