uit en thuis

skythakke

Eigenlijk moet ik nu echt gaan douchen. Ik heb koude handen en – ook al is het warm in huis – ik heb koude rillingen over mijn lijf. Nee, ziek ben ik niet meer, dat was ik afgelopen maandag en dinsdag al. Mijn immuunsysteem heeft me daar snel en goed overheen geholpen gelukkig.

Mijn koude rillingen komen van de inspanningen die ik heb gedaan tijdens mijn eerste schaatstocht van deze winter. Het netwerk ging om 3 uur plat en ik had ineens een paar uur eerder weekend. Het weer was prachtig, mijn schaatsen lagen achter in mijn auto en ik had (eindelijk weer) zin om te schaatsen.

Mijn startplaats was Aldtsjerk, bij de elfstedenroute. De schaatsen aangetrokken en voorzichtig zette ik de eerste streken van dit seizoen. Het voelde onwennig en net buiten Aldtsjerk trok ik de veters nog een keer stevig aan.

Daarna ging ik door naar het elfstedenbruggetje en hield even halt. Mijn pake heeft dé tocht 5 keer gereden en heeft daarom 2 tegeltjes op die brug. Een foto, een babbeltje met een vreemde vrouw en opnieuw de veters aantrekken. En dan door, voor de wind naar Leeuwarden.

Op de Bonkevaart onder het spandoek door en doorschaatsen naar de Ee. Rechtsaf en even halt houden om een foto te maken. De benen deden nog geen pijn, gelukkig.

Toen door naar het noorden. Bij Wyns even kort stoppen en dan naar Bartlehiem. Ook daar even een stop voor een foto, ik kon me niet herinneren dat ik ooit op de punt op schaatsen op ijs heb gestaan. Nee, volgens mij niet.

Nog een klein stukje naar Aldtsjerk, maar mijn linkerhak begon ik te voelen. Hmmm, zou ik dan toch een blaar hebben? Of een ‘skythakke’, zoals we het in het Fries noemen?

Toen ik na een kleine anderhalf uur in Aldtsjerk mijn schaatsen weer uit deed en mijn hak inspecteerde leek het mee te vallen. Mijn benen waren sloom, mijn voeten blij dat de schaatsen uit waren, maar ik had geen blaren! Gelukkig maar, want morgenochtend moeten de voeten weer in de spinningschoenen voor de tweede training van de Madeleine-clinic. Ik ben benieuwd hoe moe mijn benen dan zijn. Nu eerst warm worden onder de douche!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *