een visie

FNP-hart

Vanavond wandel ik op het bedrijventerrein. Een lichte regen valt op mijn capuchon, maar ik wordt er niet heel erg nat van en wandel gewoon door. Bovendien hoor ik het amper; in mijn oren zitten oordoppen en daarover klinkt de muziek van lokale zender Smelne FM.

Om de een of andere vage reden ontvang ik alleen Smelne FM en Radio NL op de FM radio van mijn telefoon, terwijl ik zeker weet dat er meer zenders in de lucht zitten. Maar het maakt niet uit, Smelne FM heeft een leuke mix van muziek. Bovendien draait Endomondo op de telefoon gelijktijdig mee en hoef ik voor de wandelgegevens geen extra apparaten mee.

Dan ineens zegt een stem: “We gaan nu over naar het gemeentehuis voor de raadsvergadering”. Huh, wat!? Wat gebeurt hier?

Uit pure ellende beluister ik de raadsvergadering, omdat Radio NL me niet echt aanstaat. Ze hebben een discussie over de economische visie van de gemeente en ik raak geboeid. Dit raakt ook wel een beetje mijn vakgebied namelijk. Belangrijke discussiepunten zijn “duurzaamheid” en het “maatschappelijk verantwoord ondernemen”.

Of ‘maatskappelijk verantwoord ondernemen’, zoals een SP-raadslid het hardnekkig blijft zeggen. Je kunt aan alles horen dat deze man een echte Fries is. Ergerlijk vind ik het; doe het dan in het Fries! Ja, ik als echte Friezin kan me ergeren aan een Fries accent bij Nederlands sprekende mensen.

Neem dan een voorbeeld aan het FNP-raadslid die vervolgens aan het woord kwam. De FNP, je weet wel; de Frysk Nasjonalistische Partij. Er zijn mensen die zich eraan ergeren dat deze raadsleden Fries spreken tijdens een raadsvergadering, maar ik vind het terecht. Deze mensen staan voor de standpunten van hun partij; ze spreken Fries en zo hoort het. Vind ik, hè, vind ik. Wat dat betreft kun je wel raden waar ik de laatste gemeenteraadsverkiezingen op gestemd heb…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *