een visie

Mensen zijn net schapen

“Brutalen hebben de hele wereld” wordt er wel eens gezegd. Zelf maak ik dat ook wel eens mee. Bijvoorbeeld in de auto wanneer je bij een gelijkwaardige kruising aankomt en er komen van meer kanten auto’s aan. Wat je dan ziet gebeuren is dat iedereen op iedereen gaat staan wachten. Op zo een moment ben ik vaak degene die voorrang neemt en dus als eerste de kruising over ben.

Niet altijd is het duidelijk of de ‘brutalen’ de wereld hebben vanwege hun eigen gedrag. Een ‘brutale’ actie is namelijk ook wel eens het gevolg van het gedrag van anderen. Je ziet dit bijvoorbeeld voor het knooppunt bij Joure, waar je moet ritsen voordat je de rotonde op kunt rijden. De mensen zijn heel snel geneigd om – heel netjes en braaf – allemaal al op de rechterbaan te gaan staan wachten. Ik ben dan degene die iedereen op de linkerbaan voorbij rijdt tot het vlak waar je moet gaan ritsen en rits daar pas. Met als gevolg dat ik soms wel 20-30 auto’s voorbij rijdt.

Dit laatste is niet brutaal, maar gewoon een kwestie van gebruik maken van de mogelijkheden die me geboden worden. Hoewel de mensen in de rechterbaan dat soms niet met mij eens zijn en mijn baan willen blokkeren door er half op te gaan staan… vooral vrachtwagenchauffeurs hebben daar een handje van.

Ik vroeg me op zo een moment altijd af waarom iedereen toch altijd veel te vroeg op de rechterbaan ging staan. Maar sinds de laatste aflevering van “Over de kop” weet ik het; het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen in hun sociale gedrag kuddedieren zijn. Ik heb er afgelopen week wat op gelet en het is gewoon waar. Ga maar eens bij jezelf na; wat is er nu gemakkelijker om te doen wat anderen ook doen? Het gebeuren in Haren (Project X) werd als voorbeeld genoemd in “Over de kop”… tjongejonge…

Zelf doe ik er liever niet te veel aan mee, aan dat kuddegedrag. Hoe gemakkelijk ik mijn leven daar ook mee kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *