even weg

De a-typische Oerolbezoeker

De Oerolbezoeker. Ze worden allemaal onder één naam genoemd, maar zijn absoluut niet gelijk aan elkaar. Zo zijn er dagjesmensen, die vooral op West (bij het Groene Strand) blijven hangen. Maar er zijn ook mensen zoals wij die een paar dagen op het eiland zijn en daardoor (veel) voorstellingen kunnen bezoeken. Zelfs in die laatste groep is nog een onderscheid te maken.

Soms denk ik wel eens dat ik een a-typische Oerolbezoeker ben. In tegenstelling tot andere leden van het gezelschap waarin ik deze week vertoef, ben ik een type dat het leuk vindt om slechts enkele voorstellingen te zien en de rest van de tijd te genieten van andere dingen op het eiland. Vooral van de kunst in de zogenoemde expeditielocaties, het straattheater in Midsland en West en de prachtige natuur op het eiland. Mooi is het zeker op dit moment, vooral omdat de natuur laat op gang is gekomen. De brem staat hier nog volop in bloei!

Tuurlijk, ik bezoek wel voorstellingen, vandaag en morgen zeker. We gaan met het hele gezelschap genieten van voorstellingen van Wak en Tuig. Of andersom, want ik heb geen idee wat ze wanneer voor mij besteld hebben; ik laat me verrassen. Het is altijd een beetje spannend waar je terecht komt en hoe het is, want je gaat af op verhalen van andere bezoekers, K-rûte van Omrop Fryslân en Opium op Oerol van de Avro.

De smaken van de Oerolbezoekers verschillen; soms valt een voorstelling mee en soms tegen. Ik ben een Oerolbezoeker die geen hoge verwachtingen heeft, waardoor het meestal meevalt. Een stuk niet snappen is er ook niet bij; ik maak mijn eigen verhaal als het niet uit het spel of de dans (of iets dergelijks) duidelijk wordt.

Hier beleeft iedereen op zijn eigen manier het festival. En dat is het leuke van de Oerolbezoeker; dat kan gewoon! Je wordt niet veroordeeld op hoe je bent en welke mening je hebt. Je geniet gewoon en dat op je eigen manier.