een visie

fan of ambassadeur?

Wat is een ambassadeur? Ik moest googlen om de echte betekenis te achterhalen. Encyclo.nl geeft een tiental begrippen, maar het komt eigenlijk grotendeels neer op ‘een vertegenwoordiger van een land in het buitenland’. Of zo.

Op zich een duidelijk begrip, maar waarom hebben goede doelen dan ook ambassadeurs? Dezelfde site leert dat een ambassadeur ook een ‘afgezant’ of ‘boodschapper’ is. En daarom hebben goede doelen ook ambassadeurs, mensen die het goede doel vertegenwoordigen en de boodschap ervan uitdragen.

Maar dan wil ik even verder denken. Want hoe zit het dan met fans? Volgens dezelfde site zijn fans ‘enthousiaste bewonderaars’. Het heeft nogal eens een negatieve bijklank door excessen; bijvoorbeeld doorgeschoten fans die zijn gaan stalken. Gelukkig gaat dat maar om een heel klein aantal mensen.

Zelf ben ik fan van verschillende televisieseries; series waarvoor ik de DVR scherp stel. Ik kan ze noemen, maar denk niet dat dat zin heeft, omdat de meesten van jullie dit toch wel weten. Ik zie mezelf alleen als meer dan slechts een enthousiaste bewonderaar; ik vind mezelf (soms) ook een ambassadeur. Een digitale ambassadeur wel te verstaan.

Mijn digitale ambassadeurstaken neem ik heel serieus. De dag voordat een nieuwe aflevering van de serie wordt uitgezonden, plaats ik tweets over dat programma in mijn tijdlijn op Twitter. Ik probeer daarbij nieuwsgierig makende berichten te plaatsen. Het geven van een mening werkt ook altijd goed.

Als je berichten dan worden geretweet, ze worden toegevoegd in favorieten en je wordt gementiont, dan vind ik dat mijn ambassadeurstaken goed zijn vervuld. De boodschap is in ieder geval overgekomen. Als de kijkcijfers van je favoriete serie dan ook nog eens goed zijn, dan voelt het alsof ik daar een bijdrage aan heb geleverd, ook al is het maar een kleine. En dat voelt goed!