fietserd

GPS op de fiets; keuzestress!

Afgelopen weekend ben ik met een groot deel van de wielrenners van Drachten en Dokkum naar Zuid Limburg geweest om daar het wielrenseizoen af te sluiten. We troffen het met het weer, hadden leuke routes en een gezellige sfeer. Kortom, ik heb een heel fijn weekend gehad.

Tijdens het weekend kwam bij de lunch onderweg een keer de fietscomputer met GPS functie aan de orde. We zijn natuurlijk wel wielrenners, dus hebben we het tijdens de lunch over dat soort dingen. Een deel van de groep heeft de nieuwe Polar V650 HR aangeschaft. Ik rij al een poos met de Garmin Edge 800. Er is nog een teammaatje van mij die met een Mio Cyclo 305 fietst.

Maar wat is de beste? Welke moet je kiezen als je zo een computer wilt? Ik weet het niet, die keuze is aan jou en afhankelijk van wat je wilt. Misschien een kleine vergelijking dan, voor zover is dat kan doen. Daarvoor vergelijk ik 3 ongeveer gelijke apparaten; de Garmin Edge 800 (/810), de Polar V650 HR en de Mio Cyclo 315.

Garmin Edge 800 (/810)

Het Amerikaanse Garmin is al jaren bekend om zijn navigatiesystemen op de fiets. Ze hebben ruime ervaring en de navigatiesystemen zijn daarom gedegen en functioneren over het algemeen heel goed. Op dit moment is de Garmin Edge 1000 het topmodel, maar daar betaal je ook heel wat voor. Ik rij zelf met een Garmin Edge 800, van inmiddels al weer ruim twee jaar oud, maar nog prima functionerend. Bij dit apparaat heb ik een hartslagband en snelheids-/cadanssensor waarmee ik prima kan trainen. De gedetailleerde kaarten voor de Edge 800 zijn goed betaalbaar, maar zaten er bij aanschaf helaas niet automatisch bij, wel een globale kaart. Qua formaat is de Edge 800 de kleinste van de drie genoemde systemen. De kaarten zijn desondanks goed leesbaar op het scherm.

De gegevens van je Edge 800 kun je met speciale software automatisch laten uploaden naar de Garmin Connect site. Daarin kun je bovendien instellen dat je gegevens na synchronisatie automatisch doorgesluisd worden naar Strava (mits je een account hebt). Heel gemakkelijk, hoef je niks extra’s voor te doen.

De Edge 800 is inmiddels vervangen door de Edge 810. Deze kost bij Futurumshop € 377,95 en is daarmee de duurste van de drie. Maar dan koop je degelijkheid, kwaliteit en een volledig pakket om mee te trainen.

Polar V650 HR

Polar heeft een goede reputatie als het gaat om hartslagmeters. In de navigatiesystemen (met kaart in het toestel) zijn ze een relatieve nieuweling. De Polar V650 HR wordt geleverd met hartslagband, de snelheids-/cadanssensor is niet automatisch meegeleverd, maar is optioneel verkrijgbaar.

De Polar wordt geleverd met kaarten. Door het formaat van het scherm (een slag groter dan de Garmin Edge 800/810) zijn de kaarten goed leesbaar. Vanaf november 2015 krijgt ook deze computer de navigatiefunctie, die de Garmin en Mio al hebben.

De gegevens van je V650 HR kun je synchroniseren met Polar Flow. Volgens internet komt deze maand ook een automatische synchronisatie tussen Polar Flow en Strava. Deze is nog niet aan de orde, wat betekent dat je de gegevens nu nog los op Strava moet zetten. Dit is overigens een kleine moeite.

De Polar V650 HR is via Futurumshop te verkrijgen voor € 239,95, de snelheids-/cadansmeter is op diezelfde site los verkrijgbaar voor € 62,95.

Mio Cyclo 315 GPS West-Europa

Een paar jaar geleden verscheen ineens een nieuw merk in het navigatiefirmament; Mio. De Mio had voor weinig geld al een leuke instapper in de fietsnavigatie; de Cyclo 305. Afhankelijk van de versie geleverd met gedetailleerde kaarten van de Benelux, West-Europa etc. Een groot voordeel van de Mio-serie ten opzichte van de Garmin en de Polar is de eenvoud en de gebruiksvriendelijkheid.

De Mio Cyclo 315 GPS West-Europa wordt geleverd met goede kaarten van alle landen in West Europa. Dit is meer dan de Garmin en de Polar bieden. Door het grote scherm (vergelijkbaar met de Polar) zijn de kaarten goed af te lezen.

De gegevens van je Mio zet je op internet met MioShare. Net als bij Garmin al het geval is en bij Polar binnenkort ook, kun je dit koppelen aan Strava. Je gegevens staan daardoor niet alleen direct op MioShare, maar ook op Strava.

De Cyclo 315 is op de site van Futurumshop te verkrijgen voor € 269. De hartslagband is ook op die site verkrijgbaar en kost daar € 59,99. De snelheids-/cadansmeter kan bijvoorbeeld via Cyclewear.eu worden gekocht en kost daar € 44,95.

De conclusie

Ik weet niet welke de beste is. Qua eenvoud en gebruiksvriendelijkheid is de Mio de grote winnaar. Qua prijs wint de Polar. Qua bewezen degelijkheid en betrouwbaarheid de Garmin. Het is wat jij het belangrijkst vindt!