fietserd

Topsporter

Het is al weer een week of twee geleden, maar het bericht is geland. Terwijl de arts me de röntgenfoto van mijn gebroken sleutelbeen liet zien (ziet eruit als een gebroken tak) vertelde hij me dat ik wel mocht sporten, maar dat topsport geen optie is. Ik heb eerlijk opgebiecht dat ik al weer op de fiets was gaan zitten en dan inderdaad wel last had van mijn spieren in de rechterschouder. De arts herhaalde dat topsport niet kon.

Maar ja, wat is topsport? Ik ben niet iemand die alles op zij schuift voor het fietsen, ik heb tenslotte ook nog een baan en andere dingen waar ik me in meer of mindere mate mee bezig hou. Of betekent topsport dat je iedere dag met je sport bezig bent, in welke mate dan ook?

Tijd om het te googlen!
Wikipedia zegt: “Topsport is het beoefenen van een sport op het hoogste niveau, nationaal of internationaal. Het onderscheidt zich van zuiver recreatieve sport en algemene wedstrijdsport doordat de nadruk vrijwel volledig op de prestaties ligt.
Ensie is daarentegen wat algemener: “Topsport is het op professioneel en hoog niveau beoefenen van een bepaalde sport.”

Gelukkig geen topsporter dus, want hoewel ik veel fiets is mijn niveau niet zo hoog als waar de aangehaalde bronnen op doelen. Fijn om te lezen, want dat geeft aan dat ik het fietsen, zoals ik dat doe, gewoon kan doorzetten en dat het mijn schouder niet verder beschadigd.

En dus fiets ik zo veel ik kan. Gewoon, omdat het weer mooi is en ik de tijd heb. Ik wissel meer intensieve trainingen bij CSG af met tempoduurritten met Grinta en extensieve duurritten met FTC, kennissen en familie. Tussentijds probeer ik rust te pakken in de vorm van herstelritten of een dagje niet fietsen en andere dingen doen.

Ik voel dat mijn vorm weer naar een niveau gaat waar ik het graag zie. Het is namelijk wel mijn doel om mijn niveau verder te verbeteren. Ook al ben ik geen topsporter!