fietserd

De tiid hâld gjin skoft

Dit is zo een Fries gezegde dat je niet letterlijk naar het Nederlands kunt vertalen. Want letterlijk is het “de tijd houdt geen pauze” en betekent dus: de tijd vliegt.

Afgelopen weken kwam ik tijdens het werk nog wel eens in tijdnood en moest ik wat harder lopen om alles af te krijgen wat er gevraagd werd. Afgelopen vrijdag was eindelijk de druk van de ketel. Veel minder moe dan de weken ervoor ging ik het weekend in. En dus had ik weer eens een fietsafspraak gepland.

Kwart over tien stond ik bij het bezoekerscentrum van het Drents-Friese Wold bij Appelscha. Fris buiten, dus nog even in de auto wachten op mijn fietsdate van de dag. Nadat we ons klaar hadden gemaakt, vertrokken we richting het zuidwesten. Een rit van ruim 80km voor de boeg in de richting van Steenwijk.

Na een stuk Drents-Friese Wold kwamen we terecht op het Holtingerveld. Tijd om even te stoppen en te genieten van de mooie omgeving.

Na deze korte stop rijden we richting de Havelterberg en komen we bij Steenwijk. Het keerpunt van de dag! We crossen over landgoed De Eese en komen dan bij de Koloniën van Weldadigheid. Ongeveer 60km gefietst; tijd voor ‘skoft’!

Aan de route ligt Het Huygens Huys. En mensen, als je eens in de buurt van Frederiksoord bent, bezoek dit “huis”! Het is kneuterig, gezellig en vol met bezienswaardigheden. En dat verwacht je aan de buitenkant echt niet. Een top-pleisterplaats tijdens een wandeling of fietstocht.

En na ‘in hiel skoft skoft’ (een hele poos pauze) te hebben gehouden in het Huygens Huys, merk je dat ‘de tiid gjin skoft hâld’. Je moet toch weer eens verder. De rest van de route leidt ons via een groot stuk van het Drents-Friese Wold weer terug naar het bezoekerscentrum van Appelscha. Wat een heerlijke gravelverkenningstocht door weer mooie gebieden!