uit en thuis

Calorieën verbranden

Inmiddels zijn er veel mensen op de wereld die te zwaar zijn. Tegenwoordig komt dat in veel gevallen door te veel eten en te weinig bewegen. Niet zo raar met alle verleidingen van tv en de pc… of de laptop… of de iPad. Je snapt vast wat ik bedoel.

En het is zo eenvoudig om lekker te bewegen! Zelf speelde ik vroeger veel en graag buiten. Niet alleen de standaard spelletjes zoals verstoppertje (blikspuit!), maar ook hutten bouwen, vlotten bouwen, ermee varen en schaatsen op de vaart waar je in de zomer met het vlot op voer.

Sinds mijn dertiende beweeg ik me veel op de fiets, maar nog niet zo veel als in de afgelopen jaren. En mensen, wielrennen op de manier waarop ik het doe is een echte calorieverbrander!

Gister vroeg een collega aan me hoeveel calorieën ik met een gemiddeld tochtje verbrand. Ik antwoordde dat dit wel op kon lopen tot de dagelijkse hoeveelheid voor een vrouw (2.500 calorieën) met een stevige tocht; bijvoorbeeld de beklimming van de Col de la Madeleine.

Vanavond was ik nieuwsgierig of mijn uitspraak klopte. Wanneer ik dat wil houdt mijn Garmin namelijk bij wat mijn hartslag is. Gecombineerd met mijn opgegeven lengte en gewicht berekend Garmin wat mijn verbrandde calorieën bij een fietstocht, -training of spinningtraining is. Een goed voorbeeld is de fietstocht die ik samen met de fietsploeg maakte in Limburg, op 31 oktober 2010. Tijdens de 61 km van die toch verbrandde ik dik 2.470 calorieën. Jep, bijna de dagelijkse hoeveelheid die een vrouw van mijn leeftijd mag innemen.

Maar een nog extremer voorbeeld is de elfstedentocht van 2011. Met de Garmin heb ik die in 2 delen getrackt. Wat bleek? In het noordelijke deel had ik dik 2.300 calorieën verbrand, in het zuidelijke deel iets meer dan 990. Dat is dus opgeteld een dikke 3.200 calorieën in één fietstocht. Je moet dus niet raar opkijken van de enorme voedselpakketten die we tijdens die tocht naar binnen stouwen. Het wordt wel verbrand!

Maar wat is nu de moraal van dit verhaal? Ga bewegen en eet voldoende en in verhouding tot wat je verbrand. Dan val je af…