uit en thuis

Krukken

Ik sta! Op twee benen dus, geen gewiebel meer op één. Jeetje, dat had ik nog niet verwacht. En een beetje eng is het wel, houdt mijn enkel het wel? Zonder pijn is het ook niet; alle pezen en spieren rond mijn linker enkel hebben anderhalve week niks gedaan en moeten wennen aan de druk. Maar ik sta weer, zonder krukken.

Na een slechte nacht slapen van dinsdag op woensdag (met rare dromen, waarbij ik aan het rondrennen was op mijn gipsbeen), was het woensdagmorgen tijd voor de gipswissel. Voor mij toch wel spannend, want zou ik wel loopgips krijgen zoals me beloofd was? En hoe zou het vervolg van de herstelperiode eruit zien? Hoe lang zou ik dat loopgips om moeten houden?

Toen we gistermorgen (na een behoorlijke poos wachten) eindelijk aan de beurt waren, kwam eerst een kleine schok; het nieuws dat de breuk toch wel behoorlijk ernstig was. Het bot in mijn enkel is niet alleen gescheurd zoals eerder gezegd, maar toch echt wel doormidden. “De enkelband is dusdanig sterk dat deze het bot nu van zijn plaats kan trekken. Het gips was daarom de afgelopen tijd nodig om het bot op zijn plaats te houden. Je krijgt tot en met 25 augustus loopgips, zodat het enkel goed ondersteunt blijft.”

“Wacht… tot en met 25 augustus… dat is maar 2 weken!”, schiet het door me heen. Dat is een enorme meevaller, ik had rekening gehouden met half september. Als het meezit krijg ik op 25 augustus tape en kan revalideren beginnen. Goed bericht!

Ik kies voor een rood gips, krijg een loopzool (of schoen) aangemeten en krijg uitleg over hoe ik het lopen kan opbouwen. Uiteindelijk is het doel dat ik de 25ste lopend (zonder krukken) binnen kom voor het verwijderen van het gips. Een prachtig doel waar ik voor ga werken.

Ieder uur moet ik minimaal één keer in beweging. Maar de gipsdame schatte al in dat dat in mijn geval waarschijnlijk vaker zal zijn. Ze heeft nu al gelijk gekregen. Ik ben blij met mijn toenemende mobiliteit en loop graag een keer extra van de tafel naar de keuken voor een nieuw kopje thee. De krukken gaan nog voor de zekerheid mee… voor zolang dat nog duurt!