uit en thuis

Snelle stoomboten

Die stoomboten van tegenwoordig zijn ook maar snel geworden. Dankzij de snelle stoomboten is Sinterklaas wel erg snel naar Nederland en in mijn bewustzijn gekomen dit jaar!

Dit jaar heb ik op de intochtzaterdag eens niet op de fiets gezeten en dus kon ik mooi tv kijken. Ik miste wel de gebakken aardappeltjes en de geur van snert. Want dat hadden we vroeger altijd.

De dag van de intocht was een dag waar mijn broertje, zusje en ik altijd heel erg naar uitkeken. Het betekende een mooie tijd van schoencadeautjes krijgen, sinterklaasfeest op school en natuurlijk Sinterklaasavond zelf.

We hadden nogal wat rituelen op de dag van de landelijke intocht. Met zijn allen zaten we voor de tv. Uiteraard al vóór 12 uur, want we wilden geen seconde missen van het hele spektakel. Op tv keken we naar de uitzending van de NOS over de intocht. Het was de enige dag in het jaar dat we bij de tv mochten eten. Ik at gebakken aardappeltjes en de rest van de familie genoot van de zelfgemaakte snert. Ik lustte geen snert… nog steeds niet trouwens. De spanning was ieder jaar weer groot, zou de boot het wel halen naar Nederland? Kwamen de Sint en zijn pieten wel aan land? Bijvoorbeeld tijdens de intocht van de Sint in 1984 (Terschelling), de pakjesboot had het zwaar volgens Ome Willem: https://www.youtube.com/watch?v=ezHLBgpnr10

Wat een geluk, het liep iedere keer weer goed af; de boot meerde af en Sinterklaas en de pieten werden verwelkomd door de burgemeester van de aankomstgemeente. Maar we waren nog niet van de spanning af, want dan was er nog het avontuur tijdens de tocht naar de stoel, waar ook altijd het nodige gebeurde. Wat was het een feest om de intocht te zien.

’s Avonds mochten we de schoen zetten. We zongen liedjes en gingen vol spanning vroeg slapen. Want als je vroeg ging slapen, dan was het ook weer eerder ochtend en vonden we onze lekkernijen in de schoen.

Sinterklaas. Het was vroeger leuk, maar tegenwoordig misschien nog wel leuker. De voorbereidingen, de lol tijdens het feest en de napret. Ik heb er zin in! Nog maar iets meer dan een week. Laat maar komen! 🙂