fietserd

fanatieke trainingsdieren

Even met de deur in huis; veel sporters trainen veel te intensief. Ik zie dat ook bij recreatieve renners in mijn omgeving gebeuren. Dat zijn van die mensen die niet alleen enkele keren per week op de racefiets en/of spinningfiets zichzelf helemaal het schompes fietsen, maar daarnaast nog allemaal andere intensieve trainingen doen.

Ik snap het wel hoor, het is heerlijk om jezelf even helemaal uit te putten. Dan heb je in ieder geval het idee dat je iets hebt gedaan. Maar, dames en heren, wielrennen is over het algemeen een duursport. Tenminste wel het wegwielrennen dat ik doe, over baanwielrennen zeg ik niks, dat is een hele andere discipline.

Wat er gebeurt als je je enkele keren per week volledig uitput? Je spieren krijgen iedere keer een opdonder. En dan bedoel ik dus ook het hart, want dat is ook een spier. Wanneer een spier intensief aan de slag moet, dan beschadigd ‘ie; er komen scheurtjes in. Wees gerust; die scheurtjes kunnen herstellen. Bij een gemiddelde recreatieve renner duurt dit echter minimaal 24 uur en vaker nog 36 -48 uur.

Bij een evenwichtige training over de hele week is er voldoende afwisseling tussen intensief en rustig trainen en krijgen de spieren voldoende tijd om te herstellen. Bij mensen die dag in dag uit intensief trainen herstellen de spieren niet meer en blijven ze steeds verder beschadigen, met (over)vermoeide spieren en (erger nog) blijvende blessures als gevolg.

Een ander nadeel is dat je met continue intensieve training ook nog eens vergeet te trainen op duurvermogen en inhoud (waar het bij wegwielrennen vooral om gaat). Je lichaam gebruikt bij een wat rustigere duurtraining vooral zuurstof en vetten als brandstof. Dit heeft twee voordelen: je hebt er oneindig van beschikbaar en je verzuurt niet.

Vetten heeft het lichaam oneindig beschikbaar, dit hoef je tijdens het sporten niet aan te vullen. Je kunt dus heel lang op alleen vetten wielrennen en kunt daar dus van afvallen (mits je niet te veel suikers aanvult). Zuurstof is in de lucht oneindig beschikbaar (tenminste; in Nederland wel) en het breekt de melkzuren af, die zich tijdens het wielrennen in de spieren opbouwen. Je verzuurt dus niet wanneer de spieren voldoende zuurstof krijgen.

Door extensief te trainen leer je je lichaam dus om heel efficiënt met zuurstof en vetverbranding om te gaan en krijg je meer duurvermogen. Natuurlijk is het goed om je spieren zo nu en dan te prikkelen met een intensieve training. Maar nooit meer dan twee keer per week en zeker niet twee dagen achter elkaar! Als je het goed wilt doen train je op iedere 4 trainingen 3 keer rustig en maar 1 keer intensiever.

Tot zover de les… als je nog vragen hebt; mail me!