fietserd

Op naar de top

“Dit korte stuk volle bak en dan dat lange daar volledig herstellen, dat korte stuk weer volle bak en dan dit lange weer rust.” Ik geef de renners de aanwijzingen voor de intervaltraining op het trainingscircuit Zappelinlaan op bedrijvenpark Drachten Azeven Noordoost.

Het doel van de training is het werken aan het herstelvermogen, aan de anaerobe drempel (a.k.a. omslagpunt) en – door op volle bak te trainen – de spierkracht in de benen te verbeteren. Kortom; een intervaltraining, waarin ik de renners in verschillende intervallengten het parcours laat rijden. Eerst kort intensief met lang herstel, maar gaandeweg de training wordt het intensieve deel langer en de hersteltijd in verhouding korter.

Als een ware beul laat ik ze juist het stuk met tegenwind telkens volle bak rijden. De benen verzuren, ze gaan hijgen en hun harten jagen. Dan… het herstel, dat snel moet gaan. In The Sportsclub heb ik al uitgelegd dat je hart altijd wat langer inspanning levert dan dat de benen doen. Je hart klopt na het intensieve deel van de interval nog een poosje met grotere snelheid. Je hart is gewoon wat trager dan je beenspieren.

Tenminste, dat is bij de gemiddelde mens zo. Wanneer ik de renners die met hartslagmeter rijden (inmiddels vrijwel allemaal) vraag of het herstel goed is gegaan, wordt dit positief beantwoord. Sommigen geven zelfs aan dat ze op de helft van het herstelstuk al weer 20 slagen lager zitten dan tijdens de inspanning! Een prima herstelvermogen en goede conditie van het hart. Fijn. 🙂

Na thuiskomst bekijk ik als een ware cardioloog de diagrammen met hartslag van de renners die me daar inzicht in geven. Grote pieken en diepe dalen. Een echte cardioloog zou van dergelijke grafieken misschien een hartstilstand krijgen, ik vind het er prima uitzien.

Het gaat goed met de renners, ze werken naar hun letterlijke en figuurlijke piek in juni toe….