ongezouten

zelfoplossend probleem?

Je zult maar in de Verenigde Staten wonen dit jaar en een president moeten kiezen! Dan heb je dit jaar best een bijzondere keuze; democraat Hillary Clinton vs republikein Donald Trump. Dus òf je kiest de eerste vrouwelijke president, òf je kiest een uit de kluiten gewassen zakenman. Juist.

Clinton is niet onomstreden als presidentskandidaat, omdat haar standpunten lang niet altijd rijmen met datgene wat de democraten van de VS. Wat standpunten betreft, was Bernie Sanders veel geliefder. Dat de democraten uiteindelijk toch voor Clinton als democratisch presidentskandidaat hebben gekozen is dan ook best wel een risicovolle. En ook best wel dapper in die zin.

Maar goed, ze is het geworden en langzaam maar zeker wint ze de harten van de democraten. Dat de goede speech van Michelle Obama en veel positieve campagnefilmpjes op Facebook daarbij hebben geholpen is prima. Ik hoop van harte dat de Amerikanen slim kiezen en Clinton president wordt. De eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten.

Want laten we eerlijk zijn; republikein Donald Trump wil je echt niet aan de macht hebben van het machtigste land van de wereld. Ik begrijp nog steeds niet hoe de republikeinen zo dom zijn geweest deze man als presidentskandidaat te kiezen.

Bij de naam Trump in relatie tot het presidentschap van de VS gingen bij mij gelijk alarmbellen af. Dat is een zakenman die, om groot te worden, vooral egoïstisch is. En dat mag, dat moet ‘ie vooral zelf weten. Zo een moet je alleen niet aan de macht zetten van een land. Ik kan me niet voorstellen dat hij daarvoor voldoende politiek inzicht en vooral ook tact heeft.

Helaas komt dat uit. Trump was eerst alleen nog aan het stoken met stevige uitspraken die soms op het randje van fatsoen zaten. Steeds vaker kwamen er meer radicale uitspraken, bijvoorbeeld waar het gaat om moslims en hun bestaansrecht in de VS. Toch bleven de aanhangers achter Trump staan en werd hij verkozen tot presidentskandidaat voor de republikeinen.

Dezelfde republikeinen die hem kozen, beginnen nu kritiek te krijgen op Trump. De nominatie voor presidentskandidaat is binnen en Trump lijkt helemaal los te gaan. Hij doet uitspraken die ronduit dom genoemd kunnen worden. Nog dommer dan hij al deed, inderdaad. Of hij daarmee het gras voor zijn eigen voeten aan het wegmaaien is? Ik hoop het van harte.

Ik hoop dat de Amerikaanse bevolking slim kiest en dat de VS haar eerste vrouwelijke president mag verwelkomen. En dat Trump als een geslagen hondje met de staart tussen zijn poten zich terugtrekt in zijn penthouse in de Trumptower. Voor altijd voorzien van een smet…