uit en thuis

Volksheld nummer 1

Drukte vanochtend op kantoor. Iedereen heeft het erover; de reuzen van Royal de Luxe die afgelopen drie dagen door Leeuwarden banjerden. Ik kan niet meepraten, ik heb het niet gezien. Bewust niet; ik geloof zo een poppenkast wel. Bovendien vond ik een andere happening veel interessanter; de zwemtocht der zwemtochten.

Het stralend middelpunt van deze zwemtocht is Maarten van der Weijden. Al vanaf zaterdagochtend vroeg is hij bezig om langs alle 11 de Friese steden te zwemmen. Maar liefst 200 kilometer. Ja, zwemmend dus, drie hele lange dagen door. Passend zei Omrop Fryslân-weerman John Havinga vanochtend dat de reuzen dan wel weg zijn, maar dat de grootste reus nog in het water lag. Toen ter hoogte van Alde Leije.

Gistermiddag heb ik ‘m zelf nog even in actie gezien en aangemoedigd. In het centrum van Harlingen stonden we, te midden van honderden anderen. Op dat moment (rond 18.00 uur) had hij al 116 kilometer zwemmend afgelegd, met slechts drie uurtjes slaap. Een dikke brok zat in mijn keel; wat een toewijding, wat een prestatie!

Sinds dat moment volg ik de zwemtocht via de NOS Livestream (klik hier). Hij zwemt nu tussen Feinsum en Bartlehiem, zo’n 150 kilometer afgelegd. De aanmoedigingen langs de kant van het water komen uit het hart, want iedereen wil dat hij deze onmenselijke prestatie gaat volbrengen. Natuurlijk wil ik ook dat hij het haalt, maar mocht het toch niet lukken, dan nog is Maarten van der Weijden voor mij een held. En waarschijnlijk ook voor heel veel andere mensen….

Video van de doorkomst van Maarten van der Weijden in Harlingen (geluid aan!)