fietserd

Tour de la grande mysttery

Er is een mysterie op te lossen. Het is al langere tijd aangekondigd dat dit eens zou moeten en zaterdag was het zo ver. Grinta doet zijn zaken graag grondig en op een groot mysterie worden de beste mensen gezet. Niet te weinig ook; een team van 7 mannen en 3 vrouwen. Het team krijgt één dag de tijd, dat moet lukken.

Het mysterie begint met een verhaal; Mystteryride. De taalfout valt de onderzoekers op. Slordig hoor en dat terwijl het in de rest van het verhaal verder wel goed gaat met de spelling. Verder is het verhaal duidelijk; een dag werk, starttijd 9.00 uur, neem je pas mee en laat je verassen. Het onderzoek kan beginnen!

Al snel blijkt dat één van de onderzoekers meer weet dan de rest. Doc B wijst de groep op aanwijzingen die hij heeft op zijn telefoon. Deze wijzen de groep in zuidoostelijke richting en al snel verschijnt de groep bij de Fries-Drentse grens. De grenspassage gaat soepel en het onderzoek loopt, maar niet te vlot.

De hersenen van de groep moeten beter gaan werken en Doc B vindt het dan ook tijd voor het toedienen van een gezonde dosis cafeïne. De groep onderzoekers strijkt neer in de enige sociëteit die dit goedje kan verstrekken, tegenover het voormalige speelstad-asielzoekerscentrum Oranje. Het personeel schrikt enigszins van de grote toestroom van in het strak groen-wit-rood-zwart gekleden onderzoekersgroep, maar ontdooit na bemoedigende woorden van de vrolijke Vries. De onderzoekers krijgen zowaar naast een kop koffie ook nog de nodige versnaperingen.

Cafeïne + versnaperingen = toiletbezoek

Speelstad-asielzoekerscentrum Oranje

De onderzoekers zijn verhelderd en vol energie om het onderzoek voort te zetten. Ze voelen dat het onderzoek langzaam maar zeker in een stroomversnelling komt. Niet veel later blijkt dit waar. Doc B laat de onderzoekers stil staan bij een bordje; rond, geel en met de letters “Tour de TT”. Eureka! De onderzoekers staan te springen bij deze ontdekking; de historische route van de TT wordt vanaf nu gevolgd! De geschiedenis van deze route wordt door Doc B kort uit de doeken gedaan en de onderzoekers gaan verder, nieuwsgierig naar wat hen verder voor de voeten wordt geworpen.

Het mysterie ontrafeld zich verder als de hoofdstad van Drenthe in zicht komt. De onderzoekers moesten zich immers laten ver-Assen? Terwijl hun vervoer gestald is bij de dependance, laat de groep zich in het tegenover staande Onique zaakje verassen met een heerlijke lunch. Het harde werken van de groep heeft zijn uitwerking en als snel is het zaakje gevuld met geklets, gelach en geuren… die laatste van allerhande soort.

De onderzoeksvervoermiddelen

Een Onique lunchplaats in Assen

Opgelucht dat het mysterie ontrafeld is en ze terug naar huis kunnen, gaan de onderzoekers weer door. Maar dan doemt toch nog een geheimzinnig voorval op; het mysterie van het opgestuwde asfalt langs de Drentse Hoofdvaart en het sneuvelen van drie onderzoekers. Multi-atletE landt het zachtst en heeft fysiek dan ook de minste schade. Doc B bekijkt beteuterd zijn duim en constateert een kneuzing, maar kan doorgaan. Broken Boney M komt er slecht vanaf en kan het onderzoek niet doorzetten; hij wordt zelf aan een onderzoek onderworpen.

Een setback, maar de onderzoekers laten zich niet op de kop zitten. Ze zetten de terugreis voort en enigszins opgelucht constateren ze niet veel later dat ze weer op veilige Friese bodem zijn aangekomen; weer bekend terrein onder de voeten. Ze weten het; nog ongeveer anderhalf uur en dan is de Tour de la Grande Mysttery voorbij. Eentje die weer de boeken ingaat als een interessante versie!

Terug in Friesland, op naar huis!