fietserd

#Ridesolo of #Rideduo

Afgelopen dagen heb ik ze voor het eerst sinds weken weer gezien; groepjes wielrenners. Geen grote groepen, max. 6 personen, maar ze waren er wel weer. En ik moet bekennen dat mijn eerste gedachte dan is; “jongens doe nu nog niet!” Maar ik begrijp het goed. En stiekem denk ik ook wel dat het kan, zolang je maar niet hoest, proest en snuit zonder zakdoekje wanneer je bij elkaar fietst. Daarnaast heeft Noord-Nederland de laagste aantallen Corona-besmettingen, ziekenhuisopnames en overledenen van het land. In combinatie met relatief veel dunbevolkte gebieden zijn de risico’s op besmetting daarom ook heel anders dan in het Nederland zuidelijk van de drie noordelijke provincies. Uiteraard kan het kabinet geen regionale uitzonderingen maken en daarvoor heb ik echt alle begrip. Maar als je naar de feitelijke cijfers en situatie kijkt, vind ik dat de maatregelen in Friesland, Groningen en Drenthe écht wel versoepeld kunnen worden. Dat is dus een gut-feeling, ik ben geen deskundige!

Na de eerste gedachte bij de groepjes wielrenners, voelde ik ook een tikje jaloezie. Een jaloezie die niet helemaal terecht is, want ik fiets niet altijd alleen, maar zeker ook wel met anderen. Het is echter wel altijd maar met maximaal één andere persoon. Dat doe ik niet omdat ik zelf bang ben voor besmetting als ik met meer mensen ga fietsen, helemaal niet zelfs, maar omdat ik anderen niet voor de kop wil stoten. Andere mensen kunnen wel angst hebben wanneer ze een groep aan zien komen.

En die andere groep ken ik ook; mensen (wielrenners) die angst hebben voor besmetting. Hoewel ik die angst zelf niet kan vatten, heb ik er wel begrip voor en hou ik me om die reden ook zoveel mogelijk aan de gestelde maatregelen vanuit het kabinet en gegeven adviezen door NTFU en KNWU als het gaat om buiten fietsen. Ze moeten niet banger worden dan ze al zijn.

Wat ik serieus lastig vind is dat het begrip niet altijd wederzijds is. Mensen die bang zijn voor besmetting kunnen zich lang niet altijd verplaatsen in de mensen die geen angst hebben. Deze ‘angstigen’ laten dit ook maar al te graag weten. Het plaatsen van een fietstochtje op social media roept dan bijvoorbeeld een reeks niet-reële reacties op van mensen die angst hebben. Reacties als; “door jou wordt de gezondheid van anderen in gevaar gebracht”.

Geloof je niet dat dit gebeurt? Bekijk de reacties bij dit bericht van (voormalig profrenster) Marijn de Vries: https://www.instagram.com/p/B-DGkVMHfd0/ Die krijgt naar aanleiding van haar #ridesolo oproep alsnog heel wat over zich heen. Mensen toch, niet normaal sommige reacties! En zo ongefundeerd, daar hou ik niet van. Denk even na voordat je je gal gaat spuwen!

Tegen alle angstige mensen wil ik zeggen: prima dat je bang bent, maar val anderen daar alsjeblieft niet lastig mee. Hou je aan de maatregelen; blijf vooral binnen, isoleer jezelf. Je hebt dan ook geen last van ons; de mensen die niet bang zijn. En tegen de wielrenners en MTB-ers die graag in groepjes fietsen zeg ik: mensen, doe nog even niet. Fiets nog even solo of max in duo’s en geef elkaar ruimte. Denk even niet alleen aan jezelf, maar verplaats je ook eens in je medemens!