fietserd

Op jacht

Hij rijdt voor me in de afdaling, maar gaat niet bij me weg. De weg is smal en het gaat snel, maar met de handen in de beugels en de vingers bij de remmen, heb ik vol vertrouwen in mijn fiets en is afdalen een eitje. Het einde van deze korte snelle afdaling; remmen, want het is tijd om linksaf te slaan. De man voor me geeft gas en rijdt bij me weg. Prima, tot nu toe heb ik het redelijk rustig aan gedaan, het heeft geen zin om me nu nog aan stront te gaan rijden. Laat ‘m maar vliegen, ík moet straks ook nog 3,5 uren autorijden naar huis.

Als de afslag naar de Fromberg kort daarna verderop in beeld komt, zie ik dat de man voor me al aan die klim is begonnen. En dan gaat het toch kriebelen. Niet om de man in te gaan halen, maar wel om zo snel mogelijk dit klimmetje te gaan doen. Ik weet dat het kan; het is de een-na-laatste klim van de dag en één klimmetje vól gaan moet toch wel kunnen!

Dus voor de start van de klim gas geven om vanuit die snelheid al zo hoog mogelijk te komen op het eerste en steilste stukje. Dan zo snel mogelijk lichter schakelen en op hoge cadans omhoog. Mijn Ultegra derailleur schakelt vlot en de cadans van mijn benen gaat richting de 90rpm. Dat is voor mijn doen een hoge cadans, meestal klim ik rond de 65-70rpm, maar ik hou ‘m goed vol.

Na het eerste stuk klimmen de bocht naar rechts en vals plat doorklimmen. Twee bepakte fietsers (veel vakantiefietsers in Limburg!) kom ik voorbij en dan zie ik voor me een andere wielrenner en heb ik een nieuw doel; die man wil ik voor de top voorbij! Ja echt; af en toe ben ik best competitief en ik weet dat ‘aas’ helpt in de ‘jacht’ naar een nieuwe beste tijd.

Dan de scherpe bocht naar links voor het laatste stuk klimmen naar de top en de cadans gaat weer omhoog. De snelheid volgt. Wanneer ik de wielrenner passeer rij ik ongeveer 25 km/uur (vals plat). Na het laatste stukje vol klimmen zit het zuur licht in mijn benen. Ik duik de afdaling in en rij vol door. Plotseling is daar weer de snelle daler van eerder. Hij is een stuk dichterbij dan vóór de klim. Ik heb schijnbaar écht snel geklommen en gedaald!

Wanneer ik de rit geüpload heb in Strava, controleer ik mijn prestaties, waaronder die van de Fromberg. En, zonder overdrijven, ik heb mijn PR verpulverd! Mijn beste tijd heb ik met bijna een minuut verbeterd. De gemiddelde klimsnelheid is gestegen van 16,0 km/uur naar 18,5 km/uur. De jacht was succesvol!