uit en thuis

Rustig aan gaan

5 jaar! Verdikke, dat is ├ęcht al een hele poos geleden. De laatste keer dat ik volgens Garmin geschaatst heb was op 20 januari 2013. Eigenlijk weet ik zeker dat ik daarna ook nog een keertje op natuurijs heb gereden, vanuit Oudkerk, maar dat moet zo rond 2016 zijn geweest. Best lang geleden dus.

In die jaren reed ik nog op Zandstra noren, van die echte toerschaatsen. Jarenlang heb ik die gehad en vooral aan het eind van de jaren 90 heb ik er vele kilometers op geschaatst op de ijsbaan van IJlst en op het natuurijs vanuit IJlst. Je weet wel, tijdens die winters waarin de Elfstedentocht bijna (1996) en helemaal (1997) werd georganiseerd.

Het schaatsen ging de laatste keren niet heel lekker meer. De hiel van de schaatsschoenen was binnenin versleten, waardoor ik in no-time blaren kreeg. Of zoals we dat in het Fries zeggen; een skythakke. En dan kun je pleisters plakken wat je wilt, met versleten schaatsschoenen schaatst het niet lekker meer.

De schaatsen heb ik toen weg gedaan en van mijn tante kocht ik prachtige Viking Marathon 1. Helaas ontbrak het vaak aan natuurijs in de afgelopen jaren en voor de binnenbanen ben ik niet gemaakt vanwege de verhipte bochtjes die je iedere keer tegenkomt. Het liefst schaats ik lange einden rechtdoor. Niks geen gedoe met overstappen (kan ik niet). De Viking waren bovendien een maat (of twee) te klein en ik heb ze daarom vorige week ongebruikt verkocht aan een vrouw die er heel blij mee was.

Maar het natuurijs kwam alsnog en ik vond dat ik niet helemaal zonder schaatsen kon. Omdat ik niet een hele fanatieke schaatser meer ben (inmiddels meer een fietser ­čśë ), heb ik via Marktplaats zo goed als nieuwe Viking II (laag) gekocht. Dinsdag gepast en gehaald, woensdag voor een slijpbeurt weggebracht en gisteravond weer opgehaald (eerder kon ook niet).

De schaatsen zijn er klaar voor; vlijmscherp. Vandaag bleek uit de verschillende appgroepen en van Strava dat er alom in Friesland geschaatst werd, dus aan het ijs kan het ook niet liggen. Nu ikzelf nog.

En dat vind ik de spannende factor, juist omdat het zo lang geleden is en omdat ik ‘nieuwe’ schaatsen heb. Morgen dus maar rustig aan beginnen en kijken hoe het gaat. Gaat het goed, dan is er zondag nog tijd om volop te genieten! Gaat het niet lekker, dan kan ik zondag ook nog op de crosser of MTB weg! ­čÖé