de nerd

lachen bij de helpdesk

De telefoon gaat, maar ik hoor ‘m amper. Het volume heb ik gister wat zachter gezet, waardoor ik bijna het telefoontje mis! Niet dat alle telefoontjes even belangrijk zijn, maar op dit telefoontje zat ik min of meer al te wachten. Het is T. Het kan eigenlijk maar één ding betekenen wanneer T. belt; er is hulp nodig. Hulp met de pc wel te verstaan.

Goed gegokt!

Het doel van T. is om een zip-bestand met foto’s te versturen via wetransfer.com. Gister, terwijl ik de uitleg gaf, voelde ik al min of meer aankomen dat mijn hulp misschien toch wel nodig is.

Helpdesken via de telefoon is trouwens wel een vak apart. Gelukkig ken ik het Ubuntu-besturingssysteem (T. heeft dit ook) al aardig goed. Terwijl ik aan de telefoon hang en mijn uitleg geef, zie ik voor me wat T. moet zien. En anders is het met logisch nadenken ook nog wel te doen.

“Wat handig dat jij dat allemaal zo kan doen”, krijg ik te horen. Tja, mja; “Dat is gewoon een kwestie van ‘doen, doen, doen'”, antwoord ik terug. “Bovendien ben ik al sinds 1996 bezig met computers en het heeft me altijd geboeid, dan leer je ’t ook wel.”

Ondertussen hebben we de grootste lol. T. vertelt over de dingen die allemaal niet goed zijn gegaan voordat T. besloot te bellen. Ik mag niet in details treden, maar het is echt lachwekkend voor een nerd als ik. Zo is helpdesken ook nog een grappige aangelegenheid.

4 thoughts on “lachen bij de helpdesk

 1. 0900-FOEKJE? 😉

  Ubuntu ftw! Ik heb vorige week Linux Mint geïnstalleerd. Dat is gebaseerd op Ubuntu en ziet allemaal wat frisser uit. Kun je ook wel eens proberen.

 2. Hey Foekje,

  Ja, de Ubuntu packages kun je zo installeren onder Mint, omdat ze dezelfde package manager (apt) gebruiken. Mint heeft een eigen repository, gebaseerd op (en volgens mij compatible met) die van Ubuntu. Mint heeft wel iets meer software, zoals Opera, Picasa en Skype. Je zou de Ubuntu packages dus niet nodig moeten hebben, want Mint heeft een soort van kopie van de Ubuntu repository.

  Je merkt het wel als je de tools ziet. Softwarebeheer is hetzelfde, de update manager is hetzelfde, de update notificaties zijn hetzelfde, apt werkt hetzelfde, etc.

  Bedoel je met ‘shell’ de shell die je in de terminal gebruikt (dus bash)? Of bedoel je Ubuntu als shell, dus de distributie? Dat je bash gebruikt, is inderdaad irrelevant. De distributie is wel belangrijk. Of beter gezegd, de package manager die de distributie gebruikt. Debian, Ubuntu en Mint gebruiken bijvoorbeeld allemaal APT (Advanced Package Tool) en de bijbehorende packages zijn compatible onder de distributies. Maar je kunt apt-packages niet gebruiken binnen bijvoorbeeld Redhat of Suse, want die gebruiken RPM-packages (Redhat Package Manager).

  Kortom, Mint werkt hetzelfde als Ubuntu. Alleen is het wat “eleganter” zoals ze het zelf zeggen. 🙂 (haha het gaat weer over elegantie!)

 3. Ik bedoelde Ubuntu als ‘shell’, vandaar de haakjes. Het is maar een ‘masker’ wat je ziet, meer niet. Maar ik heb zo genoeg antwoord geloof ik. Ga eens kijken of het iets voor me is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *