fietserd

het venijn in de staart

Kort wat feitjes: De Col du Tourmalet ligt in de Pyreneeen en heeft een hoogte van iets meer dan 2100 meter boven NAP. De beklimming van de Tourmalet, een berg van de buitencategorie, is sinds 1910 vrijwel ieder jaar onderdeel geweest van de Tour de France.

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat ik een andere racefiets heb aangeschaft, met het doel om gemakkelijker de top van de Tourmalet te kunnen bereiken. Ik doe dit niet alleen, maar samen met medefietsers van de spinninggroep van The Sportsclub in Drachten. We staan onder de bezielende leiding van Klaas Renkema, een voormalig (semi-prof) veldrijder.

Samen met de groep ben ik in training. Kort gezegd komt het erop neer dat we iedere zaterdag een groepstraining hebben en dat ik zelf nog minimaal één keer per week moet spinnen en minimaal één keer (duur)training op de racefiets moet doen. Tijdens de trainingen gaat het niet alleen om snelheid en duurvermogen, maar trainen we ook op interval (korte versnellingen) en doen we klimoefeningen op de viaducten in Drachten en de omgeving. Daarnaast brengt de trainer ons ook nog twee keer naar de Posbank, in de buurt van Arnhem, om het “echte gevoel” een beetje te krijgen.

Op 9 juni vertrekken we naar Frankrijk, de Tourmalet beklimmen we op 12 juni. Op 10 en 11 juni beklimmen we – bij wijze van training – ook nog de Col du Soulor (1e categorie) en de Cauterets (3e categorie). Ook die twee klimmen zijn niet gering en we hebben dan ook wel een beetje zegening nodig. Die zegening hopen we te krijgen door een bezoek te brengen aan Lourdes. De Tourmalet zelf beklimmen we vanaf de zijde van Luz Saint Saveur, in oostelijke richting dus. De beklimming is circa 19 kilometer lang, nogal grillig en het venijn zit in de laatste kilometer (gemiddeld 10,2% stijging).

Er is voor mij nog een hoop werk aan de winkel voordat ik eenmaal op de top sta. De verrichtingen van onze groep kun je volgen via een speciale site: http://tourmalet.sportlijn.net. Daar is ook meer informatie (met foto’s) te vinden over de Col du Tourmalet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *