een visie

Almere; mooi of niet?

Je kunt ervan zeggen wat je wilt, de een vindt het mooi, de ander vindt het lelijk. Maar je kunt er niet omheen; de architectuur in Nederland is zoals hij is en ik heb een paar hoogstandjes gezien… vind ik dus.

Na twee eerdere pogingen was het afgelopen vrijdag zover; we zouden de stad Almere vereren met een bezoek. We zijn dan een (kleine) delegatie van de studiegroep van Stedenbouwkundige Techniek en Ruimtelijke Planning, ook wel kort STRP genoemd. Ieder jaar proberen we minimaal één excursie naar interessante steden, projecten en/of exposities te organiseren.

In Almere hebben we het vernieuwde deel van het centrum van Almere – Stad bezocht, waaronder de zogenaamde Citadel. Het is indrukwekkend wat Almere in kort tempo met dit deel van de stad heeft gedaan. Naar mijn mening overigens wel een verbetering!

Daarna kwam twee voorbeelden van coöperatief pariculier opdrachtgeverschap aan bod. Het zijn twee kleine buurtjes in Almere – Buiten, die geheel verschillend van elkaar zijn. Zo zie je maar weer dat verschillende mensen inderdaad een totaal verschillend beeld van mooie architectuur hebben.

Voor een megalomane vorm van het particuliere opdrachtgeverschap kwamen we terecht bij Overgooi in Almere – Haven. Daar zijn bouwkavels te koop vanaf 1.500 m2, de grootsten zijn rond de 3.000 m2. In het laatste deel leek een wedstrijd gaande: “wie kan het bouwkavel zo vol mogelijk krijgen met een woning?”. Je kunt je wellicht voorstellen hoe het eruit ziet wanneer Gooise woningen op Almeerse bouwkavels propt… naar mijn mening geen gezicht.

Afsluitend aten we in De Kemphaan, een voortreffelijk biologisch en ecologisch verantwoord diner. Jammer genoeg waren we niet meer in staat het park bij dit restaurant te bekijken, want ook dat moet erg de moeite waard zijn.

Almere; mooi of niet? Ik kan geen antwoord geven. Wel weet ik dat we een paar hele mooie dingen hebben gezien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *