fietserd

avontuurlijk

Een hersteltraining van anderhalf uur stond voor vandaag op het programma; niet te veel inspanning, maar toch de spieren even op spanning brengen. Het tochtje leidde (weer) richting Guillestre, maar ruim voor het dorp sloegen we af en kwamen we op dezelfde mooie route als gister op de terugweg. Het grote voordeel van vandaag was dat we nog wèl genoeg energie hadden en konden genieten. Gelukkig reed Ssssssiep op een mooi uitzichtpunt lek.

Na het tochtje snel douchen en eten en in de auto’s richting Guillestre; de verkenning van de beklimming voor morgen kon beginnen.

Het begon te regenen en het werd kouder. Bij het startpunt voor de beklimming stapten we uit en kregen we een verhaal. Vervolgens begon de klim… gelukkig vandaag nog met de auto’s! Want wat een klim; het is mooi, maar oh wat krijgen we het morgen zwaar! De beklimming is afwisselend: rotspartijen, alpenweiden, kloven en een maanlandschap. Pfoe ontzagwekkend.

De afdaling aan de andere kant, richting Bedoin, was heel anders. Een stuk eenvoudiger dan ‘onze’ kant, maar ook minder spannend en afwisselend. Onder het genot van Rinses reisverhalen reden we verder tot aan Bedoin waar we met zijn 20-en een kroeg onveilig maakten en massaal koffie (in alle soorten) bestelden. Na het kroegbezoek ging de reis weer terug naar het appartement.

Oh ja, over de koffie, dat is nog best speciaal hier. We kennen namelijk vrijwel alle soorten koffie nu ook bij de Franse naam. ‘Gewone koffie met een beetje melk’ kennen ze hier bijvoorbeeld niet, dat heet café-au-lait. En in café-au-lait zit dan niet een beetje melk, maar veel melk en het is nog gekookt ook. En een gewone zwarte koffie bestaat niet, het is aangelengd met water en heet dan café-a-longue…
Om het voor ons toch nog een beetje gemakkelijk te maken is cappucino nog wel gewoon cappucino en espresso gewoon espresso. Maar een cappucino is niet persé opgeklopte melk met koffie en cacao. Neheeee, wanneer je pech hebt is het café-a-longue met slagroom en een donkerbruine substantie waarvan je niet zeker weet of het veilig is.
En uiteraard is er ook nog gewoon thé…. maar ja, dat is dan weer geen koffie!
Al met al maakt het dat ook koffiedrinken in Frankrijk een heel avontuur kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *