fietserd

Ik ben gevallen voor Appelscha

Appelscha.
Het is een klein dorpje aan de zuidoostelijke rand van onze provincie.

Appelscha.
Het is niet veel bijzonders, maar is een Walhalla voor mountainbikers, dankzij de aanwezigheid van het Friese Wold.

Appelscha.
Wij zijn er geweest vandaag. En hoe! Het eerste stuk route door het Friese Wold bracht ons bij het Drentse Wold. Zomaar. Zonder paspoort. Dat dat kan! Tjongejonge .

Was het in het Friese deel van de route nog een beetje mistig… in Drenthe was het weer een en al mist. Jammer, want het kan er zo ontzettend mooi zijn als het zonnetje schijnt. Maar ja, het weer kunnen we in Nederland nu eenmaal niet regelen, laat staan voorspellen… (en bedankt Piet P.! ).

De bossen hadden te lijden gehad onder het regenachtige weer van gister, op sommige plaatsen was het niet meer drassig, maar gewoon erg nat. Grote modderige plassen lagen op onze route. Erg? Nee hoor, niet voor die personen die er NIET in hebben gelegen.

Want vallen is voor onze mountainbikers geen rare bezigheid. We maken er werk van. Laat me daar even een beeld van geven.

  1. Je zoekt een geschikte plaats. Als je het goed doet is dat een plaats die NIET nat is. Sommigen van de groep zijn hier niet heel goed in, maar anderen iets beter.
  2. Je zoekt een object dat je val kan veroorzaken. Dit kan zijn een tak die tussen je trappers komt, zodat deze blokkeren. Maar ook een gladde boomwortel, waarover je voor- of achterwiel (of beide) wegglijden. Nog een goed middel is een randje dat net te stijl is waardoor je banden geen grip meer hebben.
  3. Je zoekt een goed moment. Dit is van cruciaal belang. Het liefst is dit natuurlijk op een moment dat de andere bikers je niet kunnen zien, maar wanneer je in een groep fietst heb je dat niet altijd in de hand. Dan is het de kunst om een moment te zoeken dat je in beeld bent bij een zo klein mogelijk deel van de groep.
  4. Doe je ding! En doe het zo sierlijk mogelijk zonder je te blesseren. Laat de anderen lachen en lach mee… want ook zij gaan wel eens vallen!

Maar goed. Ik ben dus gevallen voor Appelscha. Of erna. Het is maar hoe je het bekijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *