een visie

Centrale As; nee? Kom maar op ermee!

Vanaf de Waldwei draai ik bij Nijega de weg richting Burgum op. Gelijk valt me iets op; het ziet er anders uit! Lichter, opener. Ik zie het en kan een glimlach niet onderdrukken. Met smart wacht ik namelijk op de realisatie van de Centrale As.

Er is veel om te doen geweest in Friesland; om de Centrale As. Raar is het niet, want het is ook een behoorlijke ingreep in het landschap. Maar wat wil ik graag dat die weg gerealiseerd wordt! Want de reistijd naar mijn werk gaat er zeker 5 minuten korter door worden en misschien zelfs wel 10 minuten. Dat lijkt niets, maar op een reistijd van 30 minuten is dat 17 – 33 % korter! En dan heb ik het nog niet eens over de brandstofbesparing, doordat je niet meer hopeloos hoeft te remmen en op te trekken voor alle verkeerslichten in Burgum en Hurdegaryp.

Langs mijn route naar het werk zijn de eerste werkzaamheden voor de Centrale As begonnen. Ten zuiden van Burgum liggen grote zandbulten, waarin je de nieuwe aansluiting van de Centrale As op de weg naar Garyp kunt herkennen. Sinds afgelopen weekend zijn er ook 400 bomen minder langs de weg. Ik vind het mooi; je ziet nu tenminste dat je door het coulissenlandschap van de Noordelijke Fryske Wâlden rijdt! Mooi man, zo hoort het; je moet het landschap onderweg beleven. Ook al is het dan tijdens een ritje van huis naar het werk of terug.

Protesten tegen de Centrale As zijn nu niet meer zinvol, alle juridische procedures zijn doorlopen. De Centrale As komt er! En het kan me niet snel genoeg… Kom maar op met dat ding!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *